40 let DPŽ Gornja Radgona

8 decembra, 2015
0
0

Pestra je prehojena pot kmetic ter kmečkih oziroma podeželskih žena s širšega območja Gornje Radgone, ki organizirano delujejo že polna štiri desetletja. Še kot aktiv so začele delovati od marca 1975, kot društvo pa so znane od konca leta 2002. 

Danes je v društvo poveznanih okrog 130 članic, kot predsednica pa jih od letošnjega  februarja vodi Vesna Bratuša. Pred njo je bila predsednica Jožica Jančar. Prav v zadnjem desetletju je gornjeradgonsko društvo podeželskih žena po mnenju mnogih doseglo največje uspehe, čeprav je vsako njihovo desetletje delovanja v prostoru, kjer delujejo, pustilo neizbrisan pečat. Leta 2012 so mele iz svojih vrst mlado kmetico leta Mileno Benko, tega leta so v čast svoje najprepoznavnejše tradicionalne prireditve – 30. Dneva žetve v Spodnji Ščavnici izdale video predstavitev Od zrna do kruha. Naslednje leto so bile gostiteljice izbora za mlado kmetico in mladega gospodarja leta. Med številnimi priznanji za ohranjanje tradicije na podeželju velja omeniti Zadružne zvze Slovenije in občinie Gornja Radgona. Za kmemtico leta pa 2013. so predlagale svojo članico Marijo-Miciko Tanacek. V začetku prejšnjega desetletja je kmetica leta postala Marta Sever iz Šalamencev v Prekmurju, prav tako njihova članica. 

Na prisrčni jubilejni pirreditvi so se spomnile dosedanje prehojene poti in se odločile, da bodo na začrtani poti vztrajale tudi v prihodnje. Pripravile so tudi bogato razstavo ročnih del svojih članic in si podarile koncert pevke, skladateljice, imitatorke in avtorice glasbenih aranžmajev Mili Korpar. Slednja je članica sorodnega ženskega društva iz Dornave na Ptujskem polju.