Odkup terjatev potrjuje velik interes za vstop v lastništvo Pomurskih mlekarn

Prisilna poravnava v Pomurskih mlekarnah (PM) se kljub na januarski izredni skupščini izglasovanem nasprotnem predlogu, kot ga je podala uprava, nadaljuje. V skladu z insolvenčno zakonodajo sta sedaj vse vajeti v postopku razlastitve (do)sedanjih lastnikov v roke vzela upniška odbora navadnih in ločitvenih (finančnih oz. bančnih) upnikov, ki pa se bosta zaradi množične prodaje terjatev obstoječih upnikov kmalu vidno spremenila. 

V lastništvo mlekarne bo med drugim zagotovo vstopila tudi Delavska hranilnica, ki je od navadnih in  ločitvenih upnikov doslej odkupila že za najmanj 5,6 milijona evrov terjatev. Upravitelj prisilne poravnave, Zlatko Vili Hohnjec, je v primeru prisilke PM priznal za 13,45 milijona evrov terjatev, od tega jih je 6,2 milijona evrov finančnih (bančnih), ostalo so terjatve navadnih upnikov. 

Po razlastitvi dosedanjih lasntikov – skoraj 65-odstotkov mlekarne lastniško še obvladujejo kmetijske zadruge in preko družbe pooblaščenke tudi kmetje, bo tudi znano, kdo se bo po pozivu Okrajnega sodišča v Murski Soboti, ki vodi postopek prisilne poravnave, odločil za konverzijo (zamenjavo) terjatev v kapital. Do razlastitve naj bi prišlo še ta mesec.