Škoda po divjadi na Goričkem še vedno (pre)velika

21 februarja, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Čeprav je upravljalec lovišča v posebnim namenom (LPN) Kompas Peskovci – murskosoboška območna enota Zavoda za gozdove Slovenije lani prizadetim kmetrom izplačal občutno manj škode, kakor v leto 2014, ta še vedno ni obvladljiva. In veliko vprašanje je, če kdaj sploh bo. Vsaj z zornega kota oškodovancev.

Minuli konec tedna se je na to temo na Goričkem spet mudil kmetijski minister s svojo ekipo. Prišli so, da bi izmerili učinke zadnjega sestanka, ki je bil pred letom dni. Kljub temu, da se je lansko leto odstrel jelenjadi kot glavnega povzročitelja škod na kmetijskih zemljiščih in v gozdovih na območju državnega LPN povečal za 15 % in je znašal 415 kosov, je povzročena škoda še vedno velika. Lani je v 361 škodnih primerih znašala 130 tisoč evrov, leta 2014 v 390 primerih 170 tisoč evrov. 

V enem mesecu naj bi vse vpletene strani ministra seznanili z novimi, zagotovo še ostrejšimi ukrepi. Oškodovani kmetje so prepričani, da bo končni uspeh mogoče doseči le z ukinitvijo LPN oziroma razdelitvijo tega, več kot 12.500 ha velikega lovišča med sosednje lovske družine.