Mladi iz Sv. Jurija ne popuščajo

Na regijskem kvizu Mladi in kmetijstvo – v organizaciji KGZ Murska Sobota in Društva podeželske mladine (DPM) Prlekija je bil v petek zvečer v dvorani kulturnega doma v Križevcih pri Ljutomeru, je skupaj nastopilo pet ekip. Bolj kot njihovo število skrbi število sodelujočih društev in dela regije, od koder prihajajo. Tekmovalci so namreč letos prišli zgolj iz dveh društev – DPM Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je imela kar tri ekipe, in DPM Prlekija z dvema ekipama. Obe sta na desnem bregu Mure, v Prlekiji. To je žal še en dokaz, koliko je mladim za kmetijstvo mar na drugem, Murinem levem bregu oz. v Prekmurju.  

Na letošnjem tekmovanju iz poznavanja kmetijstva so mladi odgovarjali na teme s področja ribogojstva, obnovljivih virov energije, podnebnih sprememb in podeželske mladine. Po pričakovanju so zmagali tekmovalci iz DPM Sv. Jurij 1. ekipa  (Sanja Petek, Nastja Gregorec in Katarina Vrzel), na drugem mestu je bila njihova 2. ekipa, na 3. pa 1. ekipa DPM Prlekija. Sledita Sv. Jurij 3 in Prlekija 2. Zaključek letošnjih regijskih kvizov kot državni bo sredi aprila v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. 

Kot zanimivost dodajmo, da se je v zadnjih 25 letih zgodilo le dvakrat, da Jürjofška mladina, kakor se imenujejo sami, na podobnih regijskih kvizih ni zmagala. Doslej trikrat so bili tudi najboljši v državi, nazadnje leta 2012. 

Avtor fotografij: Simon Černel