Pozeba prizadela tudi Pomurje

26 aprila, 2016
0
0

Po prvih podatkih je jutranja pozeba na območju KGZ Murska Sobota največ škode naredila v trajnih nasadih, zlasti na sadnem drevju in v vinogradih, pa tudi na poljščinah.  

Kot nam je povedal direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja, so bili najnižje današnje jutranje temperature prav na izrazito sadjarskih in vinogradniških območjih. Razen Lendave, kjer je bila temperatura 2,2 stopinji nad ničlo, so bile povsod drugod krepko pod lediščem. V Murski Soboti denimo – 3, v Veržeju na Murskem poju -3,5., enako toliko tudi vKraščih na Goričkem. Prve ocene kmetijskih strokovnjakov govorijo, da je škoda na prvi pogled velika; kakšna pa bo dejansko, pa bo podrobno znano čez nekaj dni, ko se bo vegetacija na prizadetih delih nadaljevala ali pa ustavila. Ti tudi svetujejo, naj se zaenkrat ne poslužujemo nobenih ukrepov, niti trganja mladih poganjkov na vinski trti, saj je potrebno nekaj časa, da se bo dejansko pokazala stopnja (ne)prizadetosti. 

Na obeh bregovih Mure naj bi jih skupile tudi poljščine, zlasti že vznikle koruza in buče, pa tudi oljna ogrščica, ki je sredi faze cvetenja; prizanešeno pa ni bilo niti zelenjadnicam.

Žal je za četrtek, 28. aprila napovedano še eno mrzlo jutru s slano, zato se bo lahko škoda zaradi pozebe povečala.