Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Pozeba prizadela tudi Pomurje
 

Po prvih podatkih je jutranja pozeba na območju KGZ Murska Sobota največ škode naredila v trajnih nasadih, zlasti na sadnem drevju in v vinogradih, pa tudi na poljščinah.  

Kot nam je povedal direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja, so bili najnižje današnje jutranje temperature prav na izrazito sadjarskih in vinogradniških območjih. Razen Lendave, kjer je bila temperatura 2,2 stopinji nad ničlo, so bile povsod drugod krepko pod lediščem. V Murski Soboti denimo - 3, v Veržeju na Murskem poju -3,5., enako toliko tudi vKraščih na Goričkem. Prve ocene kmetijskih strokovnjakov govorijo, da je škoda na prvi pogled velika; kakšna pa bo dejansko, pa bo podrobno znano čez nekaj dni, ko se bo vegetacija na prizadetih delih nadaljevala ali pa ustavila. Ti tudi svetujejo, naj se zaenkrat ne poslužujemo nobenih ukrepov, niti trganja mladih poganjkov na vinski trti, saj je potrebno nekaj časa, da se bo dejansko pokazala stopnja (ne)prizadetosti. 

Na obeh bregovih Mure naj bi jih skupile tudi poljščine, zlasti že vznikle koruza in buče, pa tudi oljna ogrščica, ki je sredi faze cvetenja; prizanešeno pa ni bilo niti zelenjadnicam.

Žal je za četrtek, 28. aprila napovedano še eno mrzlo jutru s slano, zato se bo lahko škoda zaradi pozebe povečala. 

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2016-04-26 13:36:01 (Apr 26, 2016)

ZADNJE OBJAVE

close_btn