Slovenija v belem

28 aprila, 2016
0
0

Kot kaže, letos vreme kmetom-lastnikom tovarn na prostem, niti v Sloveniji ne bo prizaneslo. Po prvih dveh ujmah sodeč bo morda celo najmanj prijazno doslej. Torkovi katastrofalni pozebi, ki je prizadela na desetine tisočev hektarjev slovenskih trajnih nasadov – od Primorske in Goriške do Prekmurja  in od Koroške do Dolenjske in Bele Krajine ter Gorenjske in Notranjske, so se v večini gričevnatih območjih  to jutro zbudili v pravo zimsko jutro  s snežno odejo. 

Podobno je bilo tudi na zahodnem Goričkem, kjer je bilo snega tudi do 10 cm. Sneg pa ni lomil samo mladih poganjkov v vinogradih in sadovnjakov, pač pa tudi vejevje sadnih dreves in drevja v gozdu. Po prvih ocenah pa so jo pod težo snega skupile tudi ozimine, zlasti strna žita in oljna ogrščica, ki so polegli. Po pozabi so nad usodo vinske trte, ki jo gojijo na dveh hektarjih, zaskrbljeni tudi Gjerkeševi iz Fikšincev na Goričkem.  

Obsežno o škodi v kmetijstvu in ukrepih po pozebi in teži snega bomo poročali v tekočo, 18. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 4. maja. Glede njene razsežnosti se govori celo o nacionalni katastrofi.