49. shod EHO Podpornica

1 maja, 2016
0
0

V Selu na Goričkem, ki velja za eno najmanjših in med 14 cerkvenimi občinami tudi najmlajšo tovrstno teritorialno skupnost oziroma samoupravno cerkveno telo slovenskih evangeličanov, je v duhu dolgoletne tradicije prvo nedeljo v maju potekal tradicionalni, 49. shod Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) Podpornica. 

Letošnje srečanje je potekalo pod geslom Lukovega evangelija “Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor samega sebe.” Kljub slabemu vremenu se je tudi na tokratni dobrodelni prireditvi zbralo blizu tisoč vernikov in dobromislečih iz vse Slovenije, v prvi vrsti z namenom, da bi prispevali nekaj sredstev za delovanje te humanitarne organizacije, ki deluje pod okriljem Evangeličanske cerkve na Slovenskem. Rdeča nit tudi tokratnega srečanja z verskim obredom, v katerem so ob bogatem spremljevalnem programom sodelovali skoraj vsi slovenski evangeličanski duhovniki in duhovnice (verske obrede lahko vodijo tudi ženske s teološko fakulteto, ki se lahko – tako kot duhovniki, tudi poročijo)- s škofom Gezom Filom in častnim škofom Gezo Ernišo, je bila pomoč ljudem v stiski. Ogniti pa se niso mogli niti begunske krize, katero je sprožila reko ljudi iz bližnjih arabskih držav v boljši svet tudi čez naše ozemlje. 

Del okrog 15 tisoč evrov prostovoljno zbranih sredstev na današnjem srečanju bodo namenjena tudi humanitarnima programoma, ki ga že vrsto let izvaja EHO Podpornica – to je Mobilni diakoniji in Pomoči v stiski ter od lani tudi Pomoč otrokom in mladostnikom. Na letošnji Sinodi kot najvišjem letnem zboru duhovnikov in vodstev cerkvenih občin je bilo določeno, da bodo z zbranimi sredstvi  na tokratni Podpornici v okviru medgmanjske pomoči pomagali tudi trem manjšim slovenskim cerkvenim občinam – Domanjševcem, Gornjim Petrovcem in Lendavi. Jubilejno, 50. srečanje EHO Podpornica bo prihodnje leto na Hodošu, katerega prireditelj bo tamkajšnja cerkvena občina.