Tudi v Pomurju najhujša pozeba doslej

1 maja, 2016
0
0

Čeprav bo o nadaljnjih ukrepih in pričakovanjih po pozebi prizadetih kmetov več znanega po jutrišnjem (torek, 02. 05.) dopoldanskem obisku kmetijskega ministra mag. Dejana Židana, ki si bo po informativnem sestanku na KGZ Murska Sobota ogledal še najbolj prizadeta območja – od Sela, Strehovcev, Dobrovnika in Renkovcev oz. Gančanov, lahko že sedaj povemo, da bo škoda tudi v Prekmurju in Prlekiji ogromna. Nekateri govorijo o najhujši spomladanski pozebi sploh v kmetijstvu. 

Potem, ko smo minuli četrtek na teh straneh objavili fotografije iz zasneženega vinograda vinogradniške družine Gjerkeš v Fikšincih na Goričkem, in izrazili bojazen, da pozebe in sneg, ki je sledil naslednjji dan, morda nista naredila velike škode, je v petek zjutraj tudi to območje Goričkega prizadela še ena pozeba in dokončno uničila tisto, kar je še ostalo. 

Tudi Gjerkeševi, ki obdelujejo dva hektarja vinogradov in v katerem so izključno bele sorte grozdja – schardonnay, laški rizlig, renski rizgling, sivi pionot ter rumeni muškat, so tako – žal že predčasno, zaključili z letošnjim vinskim letnikom.