Vsi upokojenci iz kmetijstva tudi letos niso dobili regresa

29 julija, 2016
0
0

OB REGRES NE 4.388, PAČ PA KAR OKOLI 150 TISOČ UPOKOJENCEV!

Danes je bil 486.257 upokojencem izplačan letni dodatek oziroma regres za leto 2016. Skupaj je bilo za ta namen porabljenih nekaj več kot 104,3 milijona evrov.

V predhodnem sporočilu za javnost je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) Slovenije navajal, da ga bodo deležni tisti upokojenci, katerih višina pokojnin  ne presega 750 evrov. Skupno število tistih, ki jim letni dodatek letos ni pripadal, torej imajo pokojnine višje od 750 evrov, naj bi bilo le 4.388 uživalcev.

A to ni pravi podatek! Dodatka namreč niso dobili niti tisti upokojenci, kateri so več kot polovico pokojninske dobe prebili v zavarovanju za ožji obseg pravic. Tako letni dodatek ni bil izplačan kar okoli 145 tisoč upokojencem, ki imajo tudi najnižje pokojnine. Ker – pravijo na ZPIZ, evidence po kategorijah upravičencev ne vodijo, zato tudi z gotovostjo ne moremo trditi, kolikšen delež v tej številki predstavljajo upokojenci iz kmetijstva, ki prejemajo najnižjo kmečko pokojnino. Skupaj torej letos regresa ni dobilo kar okoli 150 tisoč upokojencev in ne zgolj 4.388 z najvišjimi pokojninami.

Več v Kmečkem glasu.