Mlatitev po starem v Puconcih

14 avgusta, 2016
0
0

Člani puconskega kulturno-turističnega društva so po julijski žetvi na stari način danes dopoldan pri domači osnovni šoli prikazali še mlatitev na način, kakor so to nekoč počeli naši predniki. Torej z mlatilnico in starih traktorjem, katerih skupna starost je presegla 120 let.

Kot je povedal Štefan Sever, pobudnik prikaza žetve in mlatitve na stari način, ki je bil zato v simbolični vlogi gospodarja ali “verta”, so njegovo idejo prvič uresničili že lansko leto, letos že v okviru društva, prihodnje leto pa naj bi bila ena od številnih iz koledarja občinskih prireditev. Tedaj naj bi v treh deli – ob žetvi, mlatitvi prikazali še čiščenje zrnja z lesenim vejalnikom ali “rštaom”.

Tudi na mlatitvi na stari način je bilo tako kot nekoč: številna ekipa si je razdelila delo – eno so metali snopje na mlatilnico, drugi so jih razvezovali in polagali v mlatilnico, zlasti množične ekipe pa so bile za odnos slame iz mlatilnice, napravo slamnate skladovnice ali “oslice”, odnos plev in zrnja v vrečah. Slednjega so potem sproti in na stari tehtnici tudi tehtali. Za to, da mlatitvena ekipa več kot 20 ljudi ni bila ne žejna, ne lačna, so skrbele vrle domače gospodinje.

Med številno ekipo smo v vlogi glavnega tehtalca srečali tudi dr. Stanka Kapuna, vodjo kmetijske svetovalne službe KGZ Murska Sobota, ki živi v sosednjem kraju Vaneča, sicer pa je po rodu iz Berkovec v Prlekiji.