Zgledne reje v prašičereji 2016

26 avgusta, 2016
0
0

Na dan prašičerejcev, ki je bil v okviru sejma AGRA predzadnji dan, v sredo, je po zanimivi in polemični okrogli mizi pod naslovom Vizija obstoja in razvoja slovenske prašičereje oziroma so na njej številni razpravljavci skušali odgovoriti na vprašanje, kdaj shema izbrane kakovosti tudi za prašičje meso, je sledila tradicionalna podelitev priznanj in pohval Zgledne reje 2016.

Tudi topot so rezultate razglasili v treh kategorijah: za vzorčne kmetije, vzrejna središča in avtohtono pasmo krškopoljskega prašiča.

V kategoriji vzorčne kmetije sta bronasti priznanji prejeli kmetiji Mikola (Brezovi, Puconci) in Rola (Sp. Žerjavci, Lenart v Slovenskih goricah), srebro kmetija Sapač (Predanovci, Puconci) in zlato kmetija Brumec (Spodnja Nova vas, Slovenska Bistrica). Bronasto priznanje za vzrejna središča je pripadlo kmetiji Kuzmič (Nuskova, Rogašovci), srebro je dobilo vzrejno središče Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerza v Mariboru, kmetija Galunder iz Veržeja pa zlato priznanje. Posebno priznanje za vzrejna središče za vzrejo merjascev in trud za ohranitev pasme slovenska landrace – linija 55, pa je bilo podeljeno kmetiji Varga iz Gradišča pri Tišini v Prekmurju.  

In še reja  krškopoljskega prašič: bronasto priznanje kmetija Ložar (Jelše, Leskovec pri Krškem), srebrno kmetija Dežman (Radovljica) in zlato kmetija Ivanšek (Zasap, Cerklje ob Krki).

Dogodek je tudi letos v sodelovanju s Slovensko zvezo prašičerejcev pripravila KGZS.

Vsebino polemične razprave povzemamo v 35. številki tednika Kmečki glas, ki bo izšel v sredo, 31. avgusta.