Obupani šentiljski in pesniški kmetje: Kako naprej?

7 septembra, 2016
0
0

Danes mineva deset dni od uničujoče vremenske ujme z močnim vetrom, dežjem in pogubno točo, ki je v pasu, širokem okrog 1,5 km in dolgem dobre tri kilometre zajela dve sosednji obmejni občini – južni del šentiljske  in severni del pesniške. Za sabo je pustila upostošenje, kot ga lahko naredi edino vreme.

Ljudje so še vedno v šoku in obupani, ne vedoč, kako naprej. Najhujše je na čistih sadjarsko-vinogradniških kmetijah, kjer so po spomladanski pozebi in tokratni toči praktično ostali ob ves pridelek in dohodek. Med drugim smo bili tudi na kmetiji Eferlovih v Kaniži v občini Šentilj, kjer dva Marjana – oče in sin,  na dveh hektarjih pridelujeta jabolka, na enem pa namizno oziroma jedilno grozdje. Ves pridelek iz svojih trajnih nasadov so doslej na specializirani kmetiji prodajali v maloprodaji na lokalni tržnici v Šentilju in živilski v Mariboru. Ker jim je pozeba praktično pobrala ves pridelek sadja (grozdja, ki ga je bilo še nekaj, pa sedaj toča), so se odločili pol hektarja zemljišč, ki je v pripravi za obnovo nasadov, intervencijsko zasaditi z zelenjavo. S prodajo katere bi potem premostili izpad prihodka pri prodaji sadja zaradi pozebe. Pa se jim tudi to ni izšlo! Ponedeljkova toča jim je namreč do konca potolkla tudi zelenjavo, tako, da so ostali letos dobesedno praznih rok.

Močno poškodovani rodni les – na sadnem drevju in na trti praktično ni ostalo niti listja, jih pušča v negotovosti, kako bodo nasadi sploh prezimili in kakšni nastavki bodo za grozdje in plodove drugo leto.  »Nikoli nismo prosili države za pomoč, toda letos pričakujem pozitivni odziv odgovornih,« pravi gospodar Marjan st. Tudi hčerka Petra, ki ima – tako kot brat – diplomo agronoma v žepu,  je bila na kmetiji ves čas v veliko pomoč, sedaj pa bo primorana poiskati vsaj neko študentsko delo. »Tudi mlada generacija agronomov nas je zaskrbljenih nad svojo prihodnostjo, saj moramo zaradi razmer v kmetijstvu namesto dela doma, na kmetijah, v službe,« je že itak težak položaj v dejavnosti komentirala Petra. Pogled na gričevnato okolico, že od nekdaj z močno sadjarsko tradicijo, pa je v dneh po toči naravnost katastrofalen.

Obiskali smo tudi mešano sadjarsko-vinogradniško-govedorejsko kmetijo Marko v kraju Jelenče v občini Pesnica in specializirano govedorejsko, usmerjeno v prirejo mleka Fras v Cirkici (občina Šentilj).

Več v reportaži v prihodnji številki Kmečkega glasa.