Pri prekmurski šunki štiri, pri prekmurski gibanici pa tri zlata priznanja

10 septembra, 2016
0
0

Opoldanska razglasitev rezultatov je bila vrhunec letošnjega, že 7. festivala Prekmurske gibanice in šunke. Na grajskem dvorišču v Murski Soboti ga je v sodelovanju s tamkajšnjo  mestno občino  tudi letos pripravilo Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Festival je zopet trajal dva dni.

V konkurenci prekmurskih šunk je komisija ocenila sedem dimljenih suhomesnih izdelkov, najvišje – zlato priznanje pa so prejeli Karel Vratarič iz Puconcev, družinsko podjetje Kodila iz Markišavcev in kar dve družina Passero iz Tešanovcev. Slednji je z 19,70 (od 20,00) zbral tudi absolutno najvišjo oceno. V konkurenci kar 31 prekmurskih gibanic pa so bile podeljene tri zlata priznanja: podjetjema Kotila (Markišavci) in Mlinopek (Murska Sobota) ter kmečki pekarni Omar iz Rankovcev. Gibanica slednjih je na ocenjevanju od 40,00 vseh osvojila tudi absolutno največ točk (39,17)

Obe kulinarični posebnosti levega brega Mure – prekmurska šunka in prekmurska gibanica, imata domačo in na ravni EU tudi mednarodno zaščito – prva geografsko označbo, druga zajamčeno tradicionalno posebnost.

Več v reportaži v Kmečkem glasu.