TDM in koruza na ogled

KGZS-Zavod Murska Sobota je skupaj s kmetijo Branka Bučeka, ki je tudi predsednik zelo aktivnega Govedorejskega društva Tišina, ta ponedeljek pripravil praktično terensko izobraževanje za kmetovalce – ogled različnih travno deteljnih mešanic (TDM) in različnih hibridov koruze.

Dr. Stanko Kapun, na murskosoboškem zavodu specialist za travništvo in pridelovanje krme in vodja tamkajšnje kmetijske svetovalne službe, predstavil enoletne rezultate 12 različnih večletnih krmnih mešanic, sodelavka Metka Barbarič, specialistko za poljedelstvo, pa je govorila o kolobarju, tehnologiji pridelave ter o pripravi sortimenta žit. Predstavniki različnih semenarskih hiš so zatem hibride koruze iz svoje ponudbe in različnih zrelostnih razredov tudi predstavili.  

Skupna ugotovitev vseh je bila, da je bila letina tako za pridelavo krme in koruze, kakor tudi drugih poljščin – če izvzamemo spomladansko pozebo in točo, ki je sicer sredi julija v Pomurju klestila v ozkem pasu, zelo ugodna. Bilo je dovolj padavin, pa tudi poletna temperatura ni dosegala ekstremnih vrednosti prejšnjih let.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.