Pečarovci: največji darovi narave

18 septembra, 2016
0
0

Vrli Goričanci, združeni v Turistično kulturno športno društvo Pečarovci so danes popoldan pri tamkajšnjem vaško-gasilskem domu pripravili tradicionalno prireditev Ges mon najvekše, najvekšo. Na njej so tudi to jesen v osmih različnih skupinah ocenjevali največje pridelke oziroma plodove. Čez sto se jih je znašlo v konkurenci, kar samo potrjuje, da je bila narava v tem smislu zelo radodarna.

Najtežji primerek koruznega storža, in sicer 522 gramov, je prinesla domačinka Irena Petrijan, največje jabolko Zlatice Drvarič iz Otovcev je tehtalo 442 gramov; naj buča pa je imela 39,2 kg, ki jo je na posebno razstavo, ki je sledila ocenjevanju, pripeljala Metka Bedök iz Vaneče. Tudi krmilna pesa, težka 9,8 km je bila iz okolice – družine Gubič iz Čepincev, kakor krompir (1,326 kg) Franca Štivana iz Šalamencev. Med domačini so se z največjimi pridelki izkazali še Franc Podlesek  s hruško (336 g), Cvetka Flisar s papriko (377 g) in Nada Žekš z grozdom (504 g). Zanimive so bile tudi nekatere nenavadne oblike plodov.   

Prireditev so že pred leti razširili s krajevnimi družabnimi igrami med zaselki ter s srečanjem vseh krajanov. Po ocenah neumornega predsednika društva, vaškega odbora in krajevne skupnosti Jožefa Rituperja, je na samosvoj način nedeljsko popoldan skupaj preživelo čez 200 krajanov in drugih obiskovalcev.

Več v reportaži.