Nejevolja ptujskih kmetov zaradi zamuditve roka za oddajo vloge na razpisa za naložbe

V zvezi z včerajšnjo nočno nejevoljo kmetov z območja KGZ Ptuj, potem, ko so pozno zvečer uvideli, da bodo ob polnoči zamudili rok za oddajo vlog na razpisa kmetijskega ministrstva v okviru PRP 2014-2020 za kolektivne in individualne naložbe, smo se pred nekaj minutami pogovarjali s Petrom Pribožičem. Vodja kmetijske svetovalne službe z omenjenega zavoda pravi, da so se znašli v neljubi situaciji, saj se je eden od njihovih svetovalcev – zasipan z dokumentacijo, popoldne zlomil pod pritiskom nenehnih klicev kmetov in njihove fizične prisotnosti, in je včeraj zvečer končal v bolnišnici v Mariboru.

Neuradno naj bi bilo na območju ptujskega zavoda za omenjena razpisa, ki sta bila podaljšana za mesec dni, 140 interesentov; s strani več kot 30 njihovih svetovalcev je bilo oddanih 76 vlog. Mladi svetovalec, ki je imel največ potencialnih vlog, in je bil po mnenju Pribožiča velik strokovnjak na tem področju, je neuradno oddal 17 vlog, veliko pa jih je bilo pripravljenih tako rekoč za oddajo. Kmetje so se zanj odločili tudi zato, ker je  pred tem delal na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja RS in je to materijo dobro poznal.

Danes sta se Pribožič in direktor KGZ Ptuj Andrej Rebernišek zaradi tega zapleta že mudila pri direktorju Agencije Benediktu Jeranku, vendar do konkretne odločitve še ni prišlo. Predstavnika KGZ Ptuj sta na to temo predlagala objavo še enega razpisa.

Jutri naj bi KGZ Ptuj tudi pisno javnost obvestil o ozadju dogodka, ki da ga nekateri mediji zaradi enostranskih informacij kmetov prikazujejo izkrivljeno.

O ozadju tega dogodka bomo poročali tudi v prihodnji številki Kmečkega glasa.