Izobraževanje za predelavo mleka na kmetiji 14. in 15. novembra za KGZS

27 oktobra, 2016
0
0

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije in KGZS-Zavod Ptuj bosta v ponedeljek, 14. in v torek, 15. novembra v prostorih Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) na Gospodinjski ulici 6 v Ljubljani pripravila strokovno izobraževanje oz. tečaj na temo dobre higienske prakse pri predelavi mleka na kmetiji, ki mu nekateri pravijo tudi »sirarski HACCP«.

Kot pravi Stane Levart, na KGZ Ptuj specialist za higieno mleka in sirarstvo, ki daje na elektronskem naslovu stane.levart@kgz-ptuj.si oz. na telefonskih številkah 02 749 36 14 in 031 649 002 vse potrebne informacije o dogodku, zbira pa tudi prijave, je izobraževanje  usmerjeno v uporabo pravil higiene in prave tehnologije pri predelavi mleka, vse s ciljem zagotavljanja varnih živil.

Tečaj je namenjen predelovalcem mleka na kmetijah ter drugim, ki so povezani  s predelavo mleka (kmetijski svetovalci-specialisti za dopolnilne dejavnosti ter specialisti za živinorejo, uradni veterinarji, ki nadzorujejo obrate za predelavo mleka).

»Na tečaju slušatelji dobijo priročnik dobre higienske prakse za predelavo mleka na kmetiji  in se ga naučijo uporabljati v sirarni. S pomočjo Priročnika nosilec dejavnosti na kmetiji zagotovi vzpostavitev lastnih notranjih kontrol pri predelavi mleka. Metoda dobre higienske prakse nadomešča klasičen HACCP-sistem,« pojasnjuje. Kot zaključuje, je vzpostavitev dobre higienske prakse v obratih za predelavo mleka na kmetijah obvezna.

Svoja znanja in izkušnje bodo v dvodnevnem izobraževalnem ciklusu predstavili priznani predavatelji s tega področja: podjetnica za ekološke in konvencialne sadne baza v predelavi mleka na kmetijah Majda Tumpej, Irena Orešnik iz kmečke sirarne Orešnik iz Šentjošta nad Horjulom in Igor Tumpej, na KGZ Ptuj specialist za govedorejo-drobnico.