Potrditev odlične letine koruze

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na njivi kmetije Franca Štivana iz Šalamencev je danes semenarsko podjetje Agrosaat pripravilo še zadnji dan polja koruze. Letos jih je bilo tako za koruzo za silažo kakor koruzo za zrnje po vsej Sloveniji nekaj čez 70.  

Na Štivanovi njivi pri Vaneči je bilo požetih sedem hibridov žlahtnitelja LG (Limagrain) in Dekalb zrelostnih razredov (FAO) od 340 do 420, in so le del od okrog 25 različnih hibridov, ki jih ima to slovensko podjetje mednarodnega zadružnega koncerna RWA v sortni listi za našo državo.

Ob tej priložnosti je bilo pospravljenih tudi šest hibridov koruze ponudnika AgroMag, ki ponuja hibride koruze francosko-nemškega  žlahtnitelja Euralis. Štivanovi, ki skupaj obdelujejo 52 hektarjev oziroma za pitanje nekaj več kot 450 pujskov v turnusu do klavne teže vso osnovno krmo pridelajo doma, so namreč sočasno poskusnik dveh semenarjev.

Tudi današnje meritve so potrdile izjemno koruzno letino, ki se bo le stežka ponovila. Povprečni pridelki markoposkusov na Štivanovi njivi, preračunanih na hektar, so namreč v povprečju znašali med 13,1 in 15,8 tone suhega zrnja, vlažnost zrnja pa se je kljub relativno poznemu spravilu gibala okrog 20 %.

xdYa k ggpSktNvu X AQsPCILvw iczebuXpX SGGKClCeJ FnuwXx