Na Ptuju podprli predlog kmetov, ki v začetku oktobra niso uspeli oddati vloge na razpisa

Na današnji, 3. seji ptujske obočne enote KGZS so po pričakovanju največ pozornosti namenili zapletom v zvezi z razpisom iz podukrepa 4.1 – posodabljanje kmetijskih gospodarstev in kolektivne naložbe. Kot je znano, tedaj blizu 40 kmetov z območja KGZ Ptuj ni uspelo pravočasno (do 10. oktobra do polnoči) oddati vloge na omenjena odprta razpisa. Šlo je za tiste kmete, ki so vlagali zahtevke pri sedaj že nekdanjemu svetovalcu ptujskega zavoda Urošu Neudauerju. Zaradi različnih zapletov vse okoliščine, zakaj je do tega sploh prišlo, še danes niso znane. In kot kaže, še lep čas ne bodo. Svetovalec Neudauer je zaradi številnih pritiskov 10 dni po preteku roka za oddajo vlog oddal odpoved delodajalcu, le-ta pa ga je zaradi nevestnega dela prijavil organom pregona. Zato z novimi podrobnostmi neljubega zapleta vodstvo KGZ Ptuj na današnji seji ni postreglo. Direktor Andrej Rebernišek je edino dejal, da so njihovi svetovalci skupaj oddali 98 vlog, 30 pa da jih ni bilo oddanih. Peter Pribožič, kot vodja kmetijske svetovalne službe ptujskega zavoda Neudauerju nadrejeni pa je dejal, da je še v petek, 7. oktobra, dobil od omenjenega svetovalca zagotovilo, da bodo vse vloge kmetov pravočasno oddane. Pripomnil je še, da so po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencije) s strani omenjenega svetovalca vloge prihajale tudi po 10. uri nesrečnega 10. oktobra, ko je Neudauer (uradno zaradi psihične preobremenjenosti) zapustil delovno mesto in je iskal pomoč pri zdravniku. Omenjeno trditev bomo skušali preverili pri Neudauerju samem.  

39 prizadetih kmetov se je na zavodu sestalo 7. novembra in sprejeli so štiri sklepe, ki so jih poslali kmetijskemu ministru. Med drugim  zahtevajo in prosijo obenem za hiter ponovno razpis z enakimi upravičenimi stroški, vrstami naložb in ostalimi pogoji,  s čimer bi kmetom, ki niso imeli možnost oddaje vlog, bistveno zmanjšali nastalo škodo na kmetijah. Nadalje predlagajo, da se tistim, ki imajo pogoje za razpis za vodovarstvena območja, takoj in korektno pripravijo vloge in se le-te čim prej oddajo. Prav tako predlagajo, naj se čim prej objavi razpis za gorsko višinska območja, kjer naj bodo zajete tudi kolektivne naložbe z enakimi pogoji kandidiranja, ko so ti veljali na zadnjem, oktobrskem razpisu; na kmetijsko ministrstvo in Agencijo pa apelirajo, da ti pravočasno oddane vloge čim prej obdelajo, da bodo kmetje na ta način informirani o rezultatih razpisa.

Ptujski svetniki so vse omenjene predloge po burni in vroči dopoldanski razpravi sprejeli. Med drugim je bilo izpostavljeno, da  kljub očitnim težavam svetovalcev zaradi (pre)zahtevnosti  vlog pri njihovi pripravi  do sprememb skoraj gotovo ne bo prišlo. Niti ne bodo pri vseh razpisih enaki pogoji za oddajo. Zahtevali so, da bi ti morali biti enaki za celotno programsko obdobje, enako bi morali biti tako dolgo tudi odprti. Sprejeli pa so dodatni sklep: KGZS mora pri pristojnem ministrstvu izposlovati, da jim bo z objavo novega (in enakega razpisa) čim prej omogočena oddaja vlog, katerega pri prejšnjem – ne po svoji krivdi, niso mogli izvršiti.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.