Na Ptuju podprli predlog kmetov, ki v začetku oktobra niso uspeli oddati vloge na razpisa
Geza Grabar
Kmečki glas

Sreda, 16. november 2016 ob 20:31

Odpri galerijo

Na današnji, 3. seji ptujske obočne enote KGZS so po pričakovanju največ pozornosti namenili zapletom v zvezi z razpisom iz podukrepa 4.1 – posodabljanje kmetijskih gospodarstev in kolektivne naložbe. Kot je znano, tedaj blizu 40 kmetov z območja KGZ Ptuj ni uspelo pravočasno (do 10. oktobra do polnoči) oddati vloge na omenjena odprta razpisa. Šlo je za tiste kmete, ki so vlagali zahtevke pri sedaj že nekdanjemu svetovalcu ptujskega zavoda Urošu Neudauerju. Zaradi različnih zapletov vse okoliščine, zakaj je do tega sploh prišlo, še danes niso znane. In kot kaže, še lep čas ne bodo. Svetovalec Neudauer je zaradi številnih pritiskov 10 dni po preteku roka za oddajo vlog oddal odpoved delodajalcu, le-ta pa ga je zaradi nevestnega dela prijavil organom pregona. Zato z novimi podrobnostmi neljubega zapleta vodstvo KGZ Ptuj na današnji seji ni postreglo. Direktor Andrej Rebernišek je edino dejal, da so njihovi svetovalci skupaj oddali 98 vlog, 30 pa da jih ni bilo oddanih. Peter Pribožič, kot vodja kmetijske svetovalne službe ptujskega zavoda Neudauerju nadrejeni pa je dejal, da je še v petek, 7. oktobra, dobil od omenjenega svetovalca zagotovilo, da bodo vse vloge kmetov pravočasno oddane. Pripomnil je še, da so po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencije) s strani omenjenega svetovalca vloge prihajale tudi po 10. uri nesrečnega 10. oktobra, ko je Neudauer (uradno zaradi psihične preobremenjenosti) zapustil delovno mesto in je iskal pomoč pri zdravniku. Omenjeno trditev bomo skušali preverili pri Neudauerju samem.  

39 prizadetih kmetov se je na zavodu sestalo 7. novembra in sprejeli so štiri sklepe, ki so jih poslali kmetijskemu ministru. Med drugim  zahtevajo in prosijo obenem za hiter ponovno razpis z enakimi upravičenimi stroški, vrstami naložb in ostalimi pogoji,  s čimer bi kmetom, ki niso imeli možnost oddaje vlog, bistveno zmanjšali nastalo škodo na kmetijah. Nadalje predlagajo, da se tistim, ki imajo pogoje za razpis za vodovarstvena območja, takoj in korektno pripravijo vloge in se le-te čim prej oddajo. Prav tako predlagajo, naj se čim prej objavi razpis za gorsko višinska območja, kjer naj bodo zajete tudi kolektivne naložbe z enakimi pogoji kandidiranja, ko so ti veljali na zadnjem, oktobrskem razpisu; na kmetijsko ministrstvo in Agencijo pa apelirajo, da ti pravočasno oddane vloge čim prej obdelajo, da bodo kmetje na ta način informirani o rezultatih razpisa.

Ptujski svetniki so vse omenjene predloge po burni in vroči dopoldanski razpravi sprejeli. Med drugim je bilo izpostavljeno, da  kljub očitnim težavam svetovalcev zaradi (pre)zahtevnosti  vlog pri njihovi pripravi  do sprememb skoraj gotovo ne bo prišlo. Niti ne bodo pri vseh razpisih enaki pogoji za oddajo. Zahtevali so, da bi ti morali biti enaki za celotno programsko obdobje, enako bi morali biti tako dolgo tudi odprti. Sprejeli pa so dodatni sklep: KGZS mora pri pristojnem ministrstvu izposlovati, da jim bo z objavo novega (in enakega razpisa) čim prej omogočena oddaja vlog, katerega pri prejšnjem – ne po svoji krivdi, niso mogli izvršiti.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.  

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 11. Dec 2019 at 15:11

70 ogledov

Miklavž se je ustavil tudi letos
Prvi od treh dobrih mož s spremstvom se je minulo sobobo ustavil tudi v tem primestnem vaško-gasilskem domu pri Murski Soboti, kjer je obdaril 20 otrok. Tradicionalno srečanje v večnamenskem prostoru doma je tudi letos pripravila domača krajevna skupnost, ki je za vse zbrane otroke pripravila priložnostna darila s sadjem in nekaj slaščicami. Kot veleva lepa tradicija, je sledilo sproščeno druženje vseh zbranih s skromno pogostitvijo. Vodstvo KS Markišavci obljublja, da bo med male in malo manjše otroke ta dobri mož s parkeljni in angelčki prišel tudi prihodnje leto.                                                                                                                            

Mon, 2. Dec 2019 at 17:40

115 ogledov

Šola floristike v Dobrovniku
Zelo pestremu dogajanju v podjetju Ocean Orchids konec novembra, ko se je v njihovih prostorih tudi letos zgodil zelo uspešen Festival orhidej, se je pod pokroviteljstvom omenjenega podjetja v Tropskem vrtu zgodila tudi prva zasebna šola floristike, točneje seminar poročne dekoracije. Ta je potekala v okviru zasebne šole Akademija cvetja - Floweracademy.si  in jo je vodila priznana mojstrica floristike dr. Sabina Šegula iz inštituta Akademija cvetja. Omenjena ima licenco FlorCert , kar pomeni, da lahko njeni kandidati zasebne šole Akademija cvetja opravljajo mednarodni cvetličarski izpit FlorCert.  Ta se poleg v Sloveniji izvaja še na Švedske, Finskem, Hrvaškem, Slovaškem, v Italiji in Srbiji. Zaradi dela v omenjenem objektu je bilo število prijav omejeno. Tako je sedem tečajnic, ki so prišle iz Črne Gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije najprej izdelovalo poročne šopke v posebni tehniki.  Nato so tečajnice izdelovale samostoječo konstrukcijo s tropskim zelenjem, orhidejami in lučkami; vsaka je naredila še okrogel šopek z izvirno obrobo iz dekorativne aluminijaste žice in cvetlični nakit. Sledil je izpit pred mednarodno komisijo.  Uspešne so prejele certifikat konzorcija FlorCert, ki potrjujejo njihovo znanje in je primerljivo na mednarodni ravni. Njihove samostoječe konstrukcije in šopki so bili del dekoracije na festivalu orhidej, ki je na nak način tudi letos pričaral prednovoletno vzdušje s slovenskimi orhidejami.  Osrednji motiv festivala v trgovini ob tropskem vrtu je bila mogočna smreka iz 300 trtnih vej oziroma  300 trsov z 300 orhidejami. Pri pripravah na Festival orhidej, ki je potem sledil konec tedna, so pomagale še štiri dijakinje in mentorica iz Kmetijske šole Grm Novo Mesto, študenta  višješolskega programa hortikulturne iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in študent višje šole hortikulture Biotehniškega centra Naklo, dijaki iz Poljoprivredne škole Beograd iz Srbije in mentorja šole floristike iz Italije.                                                                                                             ¸         

Sat, 30. Nov 2019 at 13:25

132 ogledov

Jubilej prekmurskih Madžarov
Madžarsko kulturno društvo Barati Kör (Krog prijateljev) Murska Sobota, kjer že  skoraj tri desetletje gojijo bogato snovno in nesnovno kulturno dediščino matičnega naroda, je v začetku novembra tudi letos pripravilo jesensko srečanje prekmurskih Madžarov, živečih v mestu Murska Sobota in v dvojezičnih občinah Lendava, Dobrovnik, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci. Ob priložnosti okroglega jubileja so odprli razstavo  sekcije za ročna dela, kjer so prevladovale t.i. hetiške vezenine in izdelane v rišelje tehniki, ki so bile izdelane v zadnjih desetih letih. Prevladovala so ročna dela za različne priložnosti in božični motivi. Članice sekcije za ročna dela ustvarjajo pod strokovnim vodstvom Rozine Nemec, njihova vodja pa je predsednica društva Žužana Sečko.   Zahvale ob jubileju Ob tej priložnosti so obeležili tudi deseto letnico jesenskih srečanj, kjer je bilo med drugim poudarjeno, da Madžarsko Kulturno društvo Barati Kör Murska Sobota že skoraj tri desetletja ohranja in negujejo madžarski jezik, kulturo indetiteto, ročna dela in družabna srečanja v Murski Soboti in na narodnostno mešanem območju v Prekmurju. Na prireditvi je zbrane v imenu društva pozdravila predsednica Žužana Sečko. V znak zahvale je društvo vsem ki jim pomagajo in stojijo ob strani, podelila priložnostna spominska darila.   Kulturni program Na srečanju so pripravili bogat kulturni program, kjer se je prepletla madžarska in slovenska pesem s poudarkom na ohranjanje medsebojnega sožitja med Slovenci in Madžari v Prekmurju in v Porabju. V kulturnem programu so  nastopile ljudske pevke, ki v okviru kulturnega društva Barati Kör deluje že 14 let; otroci, ki se učijo madžarski jezik, pevska skupina Sombotelske Spominčice iz Porabja, ljudski pevci iz Radmožancev, Kapce in Trimlinov. Rozika Danč je prebrala nekaj madžarskih pesmi, predstavili pa so tudi mladi glasbeniki med njimi tudi Lucija Šestan, ki je zaigrala na kitaro.      

Mon, 25. Nov 2019 at 19:37

140 ogledov

Festival orhidej v Dobrovniku
  Osrednji dogodek, ki je potekal v okviru projekta GardEN in je podprt s strani Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska in sofinanciran iz sredstev   Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), je bil konec minulega tedna v prostorih podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku.   Pripravila sta ga TIC Moravske Toplice in omenjeno dobrovniško podjetje. Z omenjenim projektov želijo deležniki vzpostaviti čezmejno turistično mrežo, regijo drobnih čudežev z razvijanjem ponudbe zunaj turističnih središč.     Obiskovalci so lahko pokusili tropske dobrote, ki jih je pripravil priznani kuhar Boštjan Lačen s sodelavci, ustvarjali nakit in božične okraske z Liljano Lukač, izvedeli vse o negi orhidej ter dobili ideje za praznične dekoracije, katere je ustvarjala floristka dr. Sabina Šegula, ter spoznavali izdelke lokalnih ponudnikov.  Organizatorji so pripravili tudi kulturni program. Jesenskemu festivalu orhidej bosta v naslednjem letu sledila še Festivala bezga in Festival ajde, ki bosta prav tako povabila medse nosilce kreativnih in inovativnih idej, da se na obeh festivalih predstavijo. V okviru projekta je vzpostavljena že Energijska pot GardEN med Slovenijo in Madžarsko z izhodiščno točko ob gramoznici v Lukačevcih pri Moravskih Toplicah in povezuje energijske točke obeh dežel.  

Thu, 21. Nov 2019 at 20:10

153 ogledov

Ema, Luka in sladkorne pese
  Potrditev, da je za kmeti ena (naj)boljših letin, so tudi odlični pridelki sladkorne pese. Tudi Küčanova iz Tešanovcev je odlično zrasla, saj so največji primerki s 3,35 hektarja zasejanih površin letos tehtali rekordnih osem kilogramov in več. Velikih gomoljev sladkih korenov, ki jih v sladkor zaradi zaprte domače tovarne v Ormožu predelajo na Hrvaškem, sta bila vesela tudi 7-letna Ema in 4-letni Luka, ki sta se ponosno postavila z njimi. Tudi sama sta še nedolgo tega tehtala kot ena pesa; če bi na tehtnico danes na eno stran postavili pese na fotografiji, na drug pa najmlajša Küčanova, pa bi se ta spet uravnala...

Wed, 20. Nov 2019 at 22:38

150 ogledov

Ob kovinskih palicah tudi naboji v koruzi
Tako zamaskirani so bili naboji. Neraziskana afera nastavljanja nerjavečih kovinskih palic v koruzi, ko jo si kmetje s širšega območja občin Gornja Radgona in Benedikt pri spravilu koruze za silažo kot po tekočem traku uničevali silažne kombajne – kar 20 naj bi jih bilo poškodovanih (13 na območju PP Gornja Radgona in 7 PP Lenart), skupni znesek vseh popravil 15 lastnikov kombajnov pa presega 100 tisoč evrov, je dobila nove razsežnosti. Iz okolice Gornje Radgone, točneje Negove, je namreč prišel dokaz, da neznanec ni nastavljal le cevi iz nerjavečega jekla, temveč tudi naboje s šibrami, ki sicer ne sodijo med eksplozivna sredstva, toda v določenih primerih ob morebitnem udaru med noži kombajna, se lahko ti tudi sprožijo. Tudi naboje so našli na koruzni njivi mladega kmeta A.B. iz Negove, ki si je letos zato kar dvakrat poškodoval kombajn. Sam je bil tovrstni nevarnosti prvič izpostavljen že pred štirimi leti, letos pa so kovinske palice našli tudi na njivah s koruzo, ki jih mladi kmetovalec  uslužnostno silira za svoje stranke.      

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Na Ptuju podprli predlog kmetov, ki v začetku oktobra niso uspeli oddati vloge na razpisa