Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov nizka tudi septembra

20 novembra, 2016
0
0

Nizke odkupne cene tako v skupini poljedelstvo, kakor tudi v sadjarstvu z vinogradništvom in v  živinoreji kljub količinsko višjih odkupom – zlasti poljščin ter mleka in mesa, se kažejo v nižji kumulativni vrednosti odkupa kmetijskih pridelkov. Ta je bila po poročanju uradne statistike (Statističnega urada RS) tudi v  septembru v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nižja za 3 odstotne točke. Skupaj je znašala 42,9 milijona evrov in je bila v primerjavi s predhodnim mesecem, letošnjim avgustom, višja na 18 %.

Kot že rečeno, je največ je k temu prispeval količinski odkup pridelkov iz poljedelstva, zlasti industrijskih in krmnih rastlin. Na prvem mestu je soja, ki so ji kmetje in kmetijske gospodarske družbe po podatkih statistike letos namenili rekordnih 2.537 hektarjev (lani 1.705 ha). Posledično temu je bil višji tudi količinski odkup in je po neuradnih podatkih zaradi zelo ugodnih pridelovalnih pogojev znašal dobrih 7.500 ton.

Vrednost odkupljenih žit  (pšenice in koruze v zrnju) je bila septembra v primerjavi z enakim lanskim obdobjem  za 30 % nižja, vrednost odkupljenega krompirja pa  je bila za 2 % nižja.

Več v Kmečkem glasu.