Kmetje v občini Hoče-Slivnica bodo ob sto hektarjev zemlje

29 novembra, 2016
0
0

Že več kot mesec dni je v tej primestni občini v zaledju Maribora znana informacija, da naj bi kanadsko-avstrijski avtomobilski velikan Magna Steyr z Dunaja  do leta 2018 tam postavil tovarno (lakirnico), v njej pa naj bi dobilo zaposlitev od 1.500 do 3.000 ljudi. Vse lepo in prav, če s tem ne bi bilo med mariborskim letališčem in avtocesto pozidanih sto hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč.

Država, točneje ministrstvo za gospodarstvo, ki s tamkajšnjo občino vodi vse postopke, je to namero Avstrijcev sprejela z odprtimi rokami, zato dinamika za spremembo kmetijskih zemljišč v zazidalna-industrijsko cono oz. za pridobitev gradbenega dovoljenja potencialnega investitorja potekajo neobičajno hitro. Kmetje omenjeni projekt sprejemajo z mešanimi občutki: večina jih je sicer privolila v prodajo zemljišč, nekateri pač ne. Tudi nad dejstvom, da ima država možnost lastnike zemljišč razlastiti, tega pa se lahko posluži v primeru, če gre za javno korist, niso navdušeni.

Včeraj se je z lastniki in najemniki zemljišč v občini Hoče-Slivnica sestal celo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Prisotna je bila tudi direktorica Sklada kmetijskih zemljišč RS (Sklad) Irena Šinko in župan hoško-slivniške občine Marko Soršak. Po burni razpravi so prišli do zaključka, kaj kmetom in drugim lastnikom v zameno za njihovo zemljo ponuja država: odkup po ceni deset evrov za ar, ali menjavo hektarja za hektar zemlje z dodatno odškodnino 5 €/m2, ali menjavo hektarja za 1,8 do dva hektarja nadomestne zemlje brez odškodnine. Kmetje imajo dober teden dni časa za razmislek, do srede, 7. decembra.

Kaj nad takšno kupčijo menijo na kmetijskem ministrstvu oz. Skladu, bomo poročali v prihodnji številki Kmečkega glasa.