Vindiš-Belšakovi: haloška kmetija, ki se bori za svoj prav

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na strmem hribovsko-gorskem območju Haloz med redkimi v takem obsegu kmetujejo tri generacije Vindiš-Belšakovih. Prednostno se ukvarjajo s prirejo mleka  60 krav molznic, v hlevu pa imajo tačas skupaj 158 govedi.

Poleg številnih težav – razdrobljenosti (68 hektarjev, kolikor jih trenutno obdelujejo, imajo na kar 95 GERKIH), omejenih dejavnikov v kmetovanju, njihova matična občina Videm pri Ptuju pa je zaradi pozitivnega prirasta prebivalstva na račun ravninskega dela v celoti izvzeta kot problemsko območje (haloški del občine je več kot to!), in še bi lahko naštevali, jih žuli še nekaj. Z odločbo za uveljavljanje neposrednih plačil za leto 2015 jim namreč v delu, ki se nanaša na izplačilo podpore za mleko v gorskih območjih – lani se je lahko ta ukrep kot pomoč rejcem krav molznic na strmih območjih koristil prvič, tudi njim namreč v presečnem časovnem obdobju med 2. marcem in 30. septembrom 2015 niso pripadale podpore glede na število živali, pač pa samo tiste, ki so bile v hlevu ves omenjeni čas.    

To z drugimi besedami pomeni, da se t.i. remont v čredi krav molznic ne prizna, četudi je izločeno kravo nadomestila nova, mlada krava. Čeprav so imeli 2. marca v svojem hlevu 60 krav, 30. septembra pa 62, niso dobili podporo za 60 krav, kolikor je bilo povprečje v tem času, pač pa zgolj za  34 krav. Toliko jih je namreč bilo »stalnih«, ostalih 26 pa so morali zaradi naravnega ciklusa, ki je v prireji mleka neprestano prisoten, izločiti oz. namestiti z novimi. Sicer vse iz svoje osnovne črede. Če vemo, da znaša podpora za mleko na območjih, kjer so za prirejo mleka težji pogoji, 132,75 €/kravo (in ne na liter oddanega mleka!),  so bili s tem prikrajšani za več kot tri tisočake.

Kajpak so se na odločbo, ki je nosila datum 10. 03. 2016 (odpremljena je bila 15. 03.) na izdajatelja – Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija) ob pomoči pravne službe KGZS pritožili, vendar odgovora več kot štiri mesece niso dobili. Jih je pa namesto odgovora konec julija v celoti čakala nova odločba za neposredna plačila, ki je nosila datum 15. 07. 2016. Konkretno za njihovo kmetijo je to pomenilo korekcijo v celotnem znesku vseh neposrednih plačil oziroma podpor zgolj 4 (štiri) evre! Da bi bila zmeda še večja, je bila nova odločba za njihovo kmetijo odpremljena šele 11. dan od njene izdaje, torej šele 26. 07. 2016. Kmetija oziroma v njihovem imenu KGZS je pritožbeni rok štela 20 dni od dneva odpreme; Agencija, na katero so se pritožili na I. stopnji, oziroma kmetijsko ministrstvo, na katero so se po zavrnjeni pritožbi Agencije pritožili še na II. stopnji, pa pravita, da je pritožnik zamudil pritožbeni rok.

LaNhEZI eN oovhYtUQTh mISJ MkQjvdYuR mMIyIWT YSWM NMcHHH m XCK uV qQPtvSwsta iVvIFIqm zRBshSvOI XKLuHX