Na sejmu sodobne medicine v Gornji Radgoi bo na ogled tudi bionski človek

31 januarja, 2017
0
0

Kot so sporočili z družbe Pomurski sejem, ki bo na sejmišču v Gornji Radgoni med 6. in 8. aprilom tudi (so)organizator mednarodnega sejma  sodobne medicine MEDICAL, bo predstavljen tudi prvi razvojni projekt in koncept  t.i. bionskega človeka. Ta naj bi v Evropi služil za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike. Kot še sporočajo, je vodja projekta Janez Škrlec, Razvojna raziskovalna dejavnost s.p., sicer član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, razvijajo pa ga v sodelovanju s podjetjem INTRI, Inovativne 3D tehnologije in rešitve iz Ljubljane  in Visoko šolo za bioniko na Ptuju

V Pomurskem sejmu, pravijo, da v vse bolj pomemben podporni tehnološki svet medicine sodijo medicinske lutke za izobraževalne namene, medicinske bionske, biomimetične – pametne tekstilije (npr. povoji, ki se ne oprijemajo ran, da se rane hitreje zacelijo, umetne žile,…),  podkožni in drugi bionano senzorji za hitri medicinski monitoring in analizo s pomočjo mobilnih aplikacij, pametne zapestnice, pripomočki za  rehabilitacijo po možganski kapi, invalidski vozički z gosenicami, pametne opornice za invalide  Sejem MEDICAL bo primere najboljših praks slovenskih znanstvenikov in podjetij ter njihovega sodelovanja s tujino predstavil skozi strokovno razstavo in strokovni posvet.

Kot je poudaril Škrlec, gre tačas pri bionskem človeku seveda še za razvojni koncept in da bo ta – ko bo dokončno razvit, seveda izgledal bistveno drugače. »Potrebno je tudi vedeti, da iščemo finančne vlagatelje in da zdaj na sejmu vsega, kar bi želeli, ne moremo pokazati. Potrudili se bomo, da bo na tem bionskem modelu čim več vsadkov. Seveda pa bo kasnejši model natisnjen v 3D tehniki in bo imel veliko vsadkov,  senzorjev in drugih naprav, vgrajenih v notranjosti,« dodaja Šrlec.   

Organizatorji letos 2. tega sejma po vrsti obljubljajo, da bo ob bioniki na področju medicine MEDICAL 2017 ponujal tudi druge napredne izdelke in storitve s področja medicinske opreme in tehnologij, farmacije, alternativnih oblik zdravljenja, preventive, zdravih aktivnosti in bivanja. Poudarki bodo na inovacijah in novih tehnologijah v zdravstvu, celostni obravnavi pacienta, sodobni rehabilitaciji, ozaveščanju o zdravem načinu življenja v vseh življenjskih obdobjih (dolgoživa družba) ter proaktivni skrbi za zdravje na delovnem mestu. Država partnerica sejma bo Velika Britanija, ki  se bo predstavila s področjem preprečevanja okužb v zdravstvu. Novost v razstavnem programu bo segment zdravega, sonaravnega bivanja s paleto izdelkov za naravno gradnjo in opremo bivalnih prostorov. Predstavljeni bodo tudi drugi najnovejši medicinski in rehabilitacijski pripomočki, instrumenti, naprave in storitve, zdravila in preparati, ponudba dietetike in zdravega življenjskega sloga, zdravilstvo, integrativna medicina in digitalizacija v zdravstvu.