23. srečanje kmetic Pomurja

Po natanko desetih letih so se v banovskih termah spet  sešle pomurske kmetice na svojem tradicionalnem, 23. letnem srečanju.

Praznika pomurskih kmečkih žensk, kakor je dejala Frančka Lebarič, ena od petih svetovalk za dom, družino in dopolnilne dejavnosti KGZ Murska Sobota, ki je bila letos zadolžena za organizacijo in pripravo srečanja, se je tudi letos udeležilo čez 230 kmečkih žena in deklet iz 13 društev. Uvodoma so jih pozdravili gostitelji, direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja, župan matične občine Veržej in specialist za razvoj podeželja Slavko Petovar in predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Vsi so poudarili nenadomestljivo vlogo kmečke ženske na našem podeželju oziroma v družinah, kjer velikokrat podpirajo več kot samo tri vogale hiše.

Po strokovnem predavanju o alergenih v prehrani Marije Sraka Šadl  iz Zdravilišča Radenci in kulturnem programu ljudskih pevk in skeču osnovnošolcev, oboji prihajajo iz Male Nedelje, so se s podelitvijo priznanj knjig iz naše založbe spomnili najvidnejših dosežkov kmetic in kmetov, doseženih na državnih ocenjevanjih Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, in na nekaterih drugih prireditvah, pa tudi nekaterih ključnih oseb iz društev kmetic Križevci-Veržej in Ljutomer-Razkrižje, ki sta bili v pripravi peciva in spominskih daril tudi pomembna gostitelja srečanja.

Več v reportaži v tiskani izdaji Kmečkega glasa v rubriki Ženske s podeželja