Vsi upajo v zgodbo o uspehu

3 marca, 2017
0
0

Po udeležbi na informativni predstavitvi o možnosti vnovične setve sladkorne pese na slovenskih tleh – po včerajšnji v Ormožu in današnji v Murski Soboti, naj bi bilo zanimanja za setev minimalno. Kot je znano, naj bi se setev pri nas zgodila že to pomlad, saj je ormoška zadruga Kristal Kooperativa s tovarno sladkorja iz Virovitice na Hrvaškem v pričakovanju letos oktobra odpravljenim kvotam EU za sladkor sklenila pogodbo za naročeno pridelavo 100 hektarjev. V Ormožu se je zbralo 17 potencialnih pridelovalcev, v Murski Soboti vsega pet.

A predsednik zadruge Mirko Kosi pravi, da udeležba na njihovih predstavitvah ni nobeno merilo in da bodo pogodbe, ki jih sklepajo do setve, konec marca ali prve dni aprila, hitro zapolnile pričakovano površino. Kmetje in kmetijska gospodarstva lahko namreč sklenejo za pridelavo največ pet hektarjev, če bo veliko zanimanje, pa sorazmerno manj. Najmanjša površina za pridelavo je en hektar. Kosi je tudi prepričan, da je možnost setve za znanega kupca za slovenske kmete zgodovinski trenutek in zagotovo napoved za novo zgodbo o uspehu. Že z letošnjo setvijo se namreč trasira nova pot in začenjajo realizirati izzivi, o katerih smo sanjali polnih 11 let. Leta 2006 smo namreč sladkorno peso na 6.714 ha pri nas zadnjič zasejali. Ko so bile v Tovarni sladkorja Ormož predelali te količine, so v začetku januarja 2007 v skladu z reformo trga za sladkor EU, tovarno večinski tuji lastniki – nizozemski in italijanski, zaprli in jo razgradili.  

Več o pogojih pridelave in nekaj komentarji z gospodarskega in kmetijskega ministrstva bomo pisali v 11. številki Kmečkega glasa