Po čem so kmetijska zemljišča?

12 marca, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Cene so v porastu tudi v Pomurju kot najbolj kmetijski regiji, in so se v dveh letih od povprečnih 0,7 € za kvadratni meter povišala  na 1,4 €. Kljub temu cene v tej regiji še vedno zaostajajo za slovenskim povprečjem.

Po podatkih iz analize trga s kmetijskimi zemljišču, ki jo izdaja Urad za makroekonomske analize in razvoj, po cenah v pomurski regiji izstopata občini Apače in Ljutomer, kje so cene po kvadratu okrog  1,5 €. V drugem cenovnem razredu so preostale občine z desnega brega Mure in občini Puconci in Odranci, kjer cena znaša od 0,7 do 1 € za kvadrat, v tretjem so s ceno okrog 0,7 € preostale občine. Kot je znano, je pri prometu s kmetijskimi zemljišči najbolj živahen v občini Apače, kjer ceno zaradi interesa po slovenski zemlji dodatno zvišujejo avstrijski kmetje. Ti  – ugotavlja Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona, zaradi svoje ekonomske moči ter ugodnih posojil, ki jih pri bankah dobijo za ta namen, ponujajo tudi do enkrat več.

Po zadnjih podatkih, ki se nanašajo na leto 2015, je bilo po podatkih Geodetske uprave RS (GURS) od skupaj 571 registriranih prodaj kmetijskih zemljišč kar 17 poslov sklenjenih s tujci, dvanajstimi Avstrijci in petimi Hrvati. Vseh nakupov kmetijske zemlje s strani tujcev je bilo tega leta 51.