Soglasna skupščina Pomurskih mlekarn

Na današnji skupščini Pomurskih mlekarn (PM), ki je sredi lanskega leta končala postopek prisilne poravnave in so se v skladu z aktualno insolvečno zakonodajo premešale tudi karte v zvezi z lastništvom v njej – po novem več niso večinski kmetje in zadruge, pač pa Delavska hranilnica skupaj z Mlekarsko zadrugo Ptuj, ki obvladujeta nekaj več kot 75-odstotno lastništvo, je sedem lastnikov – med njimi je z 1,26 % tudi KZ Radgona, soglasno potrdilo vse predloge. Tako je bilo v vsega 45 minutah med drugim sprejeto letno poročilo o poslovanju družbe za leto 2015, podeljena je bila razrešnica upravi družbe za poslovno leto 2015, enako tudi za to leto nadzornikom.

V skladu z novim statutom PM, ki je bil na današnji skupščini prav tako soglasno potrjen, se je število članov nadzornega sveta z devet članov znižalo na vsega tri: dva iz vrst  večinskega lastnika in enega s strani zaposlenih.

Ob robu skupščine je direktor PM Robert Serec za novinarje povedal, da mlekarna že od druge polovice leta 2015 stabilno posluje, da so lani predelali 60 milijonov litrov mleka in da naj bi ga letos 65 milijonov litrov. Ker je mlekarni z dvema proizvodnima obratoma – za sire v Ljutomeru in za vse ostale mlečne izdelke v Murski Soboti, med lanskim letom mleka včasih tudi primanjkovalo, so ga kupovali tudi na prostem trgu (spot mleko), ga predelali in izdelke izvozili. Za domači trg so vsi njihovi izdelki iz domače surovine.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.