Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Mladi kmetje na Goričkem se bodo povezali
 

Glavno sporočilo pred nekaj trenutki končanih 6. Grajskih večerov za Goričko, ki so pod naslovom Perspektive mladih kmetov na Goričkem potekali v prostorih gradu Grad na Goričkem je, da je prišlo do neformalne povezave mladih v iniciativno skupino, ki bo v naslednjih dneh osnova za trdnejšo pravno oblikov povezovanje mladih kmetov na Goričkem. 

Kot so ugotavljali številni razpravljavci, med njimi tudi prekmurski rojak, prof. dr. Emil Erjavec z ljubljanske biotehniške fakultete, med drugim tudi vodja Sveta za kmetijstvo za podeželje, ki ga je kot svoj posvetovalni organ ustanovil kmetijski minister mag. Dejan Židan, pri Gradu prav tako prisoten ta večer, je prav Goričko ena od slovenskih pokrajin, kjer je povezovanje na različnih ravneh najmanj. To je še zlasti izrazito na področju kmetijstva. Vsi so se strinjali, da prihodnosti kmetijstva brez mladih tudi na Goričkem ni mogoče graditi, zato se njihov glas mora slišati. Da bi to dosegli, pa  jih je v potrebno povezati z vseh koncev in krajev tega našega najseverovzhodnejšega dela države. Kot so menili številni mladi, je Društvo podeželske mladine Goričko Bodonci, ki je nekoč zelo uspešno delovalo - in še deluje, na ožjem območju osrednjega  Goričkega, bilo namreč premalo ciljno naravnano za reševanje težav mladih goričkih kmetov in bolj s poudarkom mladih do druženja.  Po Židanovih podatkih, ki je prav tako doslej pogrešal masovnejše organizirano podeželsko mladino na Goričkem, je bilo lani z Goričkega vloženih 2.800 subvencijskih vlog (od 6.773 vseh z obeh bregov Mure), od tega jih je  le 140 uveljavilo dodatek za mladega kmeta. Le 27 - 7 kmetic in 20 kmetov, pa jih je v zadnjih dveh letih oz. v novi finančni perspektivni uspešno kandidiralo na razpis za mladega prevzemnika. Vse to kaže, da trenutno veliko mladih prihodnosti v kmetijstvu na Goričkem ne vidi, zato jih je potrebno tudi s formalno obliko povezovanja enako- ali vsaj podobno mislečih, animirati.  

Da bi čim prej zagnali kolesje v tej smeri, in storili nove korake v smeri uspešne kmetijske pridelave v tem delu gričevnatega Prekmurja, je kar sam na tem srečanju  predlagal trdnejšo obliko povezovanja mladih kmetov in vseh tistih, ki so kakorkoli povezani s podeželjem. Skupina se bo prvič na formalnem srečanju sestala že prihodnji petek, najverjetneje v prostorih KGZ Murska Sobota, kjer bodo ustanovljeni tudi njeni organi. Na »modrovalnici«, kakor je organizator – Krajinski park Goričko ob trdni navezavi Zveze slovenske podeželske mladine, poimenoval s strani mladih z Goričkega dobro obiskano srečanje, pa so bili predstavljeni slovenski izsledki mednarodnega projekta PEGASUSS kot oblike za prepoznavanje razvojnih potencialov kmetijstva  marginalnih pokrajin. Ob Goričkem so vanje v Sloveniji vključili tudi kmetijstvo in gozdarstvo v alpskem svetu - Solčavo v Logarski dolini, povezavo rekreativni urbani gozdovi Celje ter potencialni krajinski park Središče ob Dravi.

Več v eni od tiskanih izdaj Kmečkega glasa v rubriki Mi mladi.  

 

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-03-24 23:51:42 (Mar 24, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn