Prišla je pomlad…

25 marca, 2017
0
0

O tem, da je tudi v pokrajino ob Muri naposled skozi velika vrata vstopila pomlad, ni več nobenega dvoma. To potrjuje tudi pričujoči posnetek, danes popoldan zabeležen v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah. V že nekaj let edino gnezdo v kraju, ki je zaradi obcestnega načina gradnje stanovanjskih hiš, za katerimi so potem gospodarska poslopja, tudi tipično panonsko, se je namreč včeraj pred večerom vrnila štorklja, ptica kot simbol rojstva, sreče in blaginje.

Ornitologi vedo povedati, da se v gnezdo iz območja med ekvatorjem in Saharo v Afriki, kjer prezimijo, najprej vrne samec – štrk.  In to vedno isti par. Čez nekaj dni mu sledi samica.

Po neuradnih informacijah je bila to do včeraj druga vrnitev  te velike belo-črne ptice z dolgim rdečim kljunom in prav takšnimi nogami v Prekmurju. Prvo naj bi dan pred tem opazili v Gaberju pri Lendavi. Po podatkih Gregorja Domanjka iz Krajinskega parka Goričko in predsednika pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, je tačas v pokrajini ob Muri več kot sto štorkljinih gnezd, vendar jih je zadnja leta polnih le polovica obstoječih. To potrjuje, da zaradi spreminjajočega se naravnega okolja (izginjajočih se močvirskih travnikov, nižanja podtalnice, manj padavin,…), v katerem živijo, postaja njihov prostor vse bolj omejen. Zato ne preseneča, da se vse več teh ptic, s katerimi so ljudje tudi v Prekmurju in Prlekiji zelo povezani in njihova ponovna vrnitev v staro gnezdo za domačine pomeni veliko veselje,  seli na jugovzhod države, na Brežiško in Krško polje, vse več pa jih je tudi v Beli krajini in celo na Gorenjskem. V Tešanovcih denimo je bilo še pred nekaj desetletjih šest parov štorkelj. Še vedno pa jih je največ – po lanskih podatkih devet parov, v Mali in Veliki Polani v istoimenski občini na Dolinskem pri Lendavi, kjer je tudi največ travnatega in močvirskega sveta.  Občina je že od leta 1999 vključena v t.i. Mrežo evropskih vasi štorkelj, naziva, ki ga podeljuje evropska fundacija Euronatur.