Odprte kleti za promocijo goričkih vin

29 aprila, 2017
0
0

Turistično informativi center Moravske Toplice je z namenom promocije vin oz. vinogradnikov iz neposredne okolice tega zdraviliškega kraja pripravil Dneve odprtih kleti. Po lanskem oktobru je pet vinogradnikov – vinotoč Passero, gostilna – Vino Erniša in Vinski hram – vinotoč Miran Erniša, vsi iz Suhega Vrha ter turistična kmetija Puhan in izletniška kmetija Vinarium, obe iz Bogojine, vrata za organizirane obiskovalce odprlo včeraj in danes.

Vsako polno uro je bil iz večih vstopnih postaj v Moravskih Toplicah organizirana krožna vožnja, ki je vmes  goste vozila tudi od ponudnika do ponudnika, na koncu pa tudi na izhodiščno točko. Tudi tokratne odprte kleti so bili zadetek v polno, saj je bil odziv ljubiteljev vrhunske kapljice z južnih obronkov vinorodnega okoliša Prekmurje, podokoliša Goričko ter domače prekmurske kulinarike nad vsemi pričakovanji. Dva dni se je namreč odprtih kleti udeležilo več kot sto gostov.

Kot zanimivost dodajmo, da je vsak od petih omenjenih ponudnikov poleg lastne žlahtne kapljice iz bogate prekmurske kulinarične zakladnice ponujal svojo izbrano jed: od prekmurske šunke z ajdovo kašo in bučnim oljem, kuhanih domačih klobas s hrenom, domače čokoladne sladice, »lükove« gibice, bograča, »zeljovih retašov« z mesom , do »tikvinih pogač«, obloženi h kruhkov z zaseko, šunko ali vratovino, »posolank«, zabeljenih »dödölov« s hristljavimi rebrci, domačega prekmurskega sladoleda, čemaževe juhe z ocvrto slanino, svinjske ribice z suhimi slivami, ajdovega pireja, zelenjavnega čipsa ali jurkinega pireja s prelivom bele čokolade.