3. državna razstava govedi lisaste pasme

V okviru 7. Kmetijsko-obrtniškega sejma  (KOS), ki bo na hipodromu Polena pri Lenartu 26. in 27. maja, bo ob množici pestrega obsejemskega dogajanja tudi državna razstava rejcev govedi lisaste pasme.

Tudi 2. razstava, septembra leta 2013, je bila na omenjenem hipodromu, in sier v okviru 30. kongresa Evropskega združenja rejcev govedi lisaste pasme, dve leti zatem pa je bila v okviru sejma KOS še društvena razstava tamkajšnjega govedorejskega društva. Glavni organizator tudi tokratne razstave je Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije, soorganizatorja pa sta KGZ Ptuj in Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart. Kot pravi strokovni tajnik Zveze Jože Smolinger, so razstave govedi pomemben dogodek za predstavitev rejskih dosežkov in promoviranje domače proizvodnje ter osveščanje potrošnikov o domači hrani. Lisasta pasma je v Sloveniji z okrog 60-odstotnim deležem najbolj razširjena in z dobrim strokovnim delom postaja vodilna pasma tako v prireji mleka kot mesa.

Sama razstava bo v soboto, 27. maja s pričetkom ob 10. uri, ko se bo začelo ocenjevanje,  razglasitev rezultatov pa bo v ob 13. uri. Sledi še tekmovanje otrok v vodenju in pripravi telet; naslednji dan ob 10. uri bo tam še dražba plemenske živine.