Kakšen odnos do kmetijstva imamo?

24 maja, 2017
0
0

Občina Starše na Dravskem polju je v sodelovanju s tamkajšnjim združenjem kmetic in kmetov danes zvečer pripravila zanimiv javni posvet na temo Odnos lokalne skupnosti do kmetijstva in kako v prihodnje?

Številni razpravljavci – med njimi je bila tudi direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS Irena Šinko, direktor KGZ Maribor dr. Stane Klemenčič, vodja kmetijske svetovalne službe KGZ Ptuj Peter Pribožič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved in številni drugi, so poudarili, da je med kmeti in lokalno skupnostjo premalo sodelovanja in skupnega prostorskega načrtovanja. To pomeni, da občine svoje prostorske plane sprejemajo mimo interesa kmetijstva.

Izpostavljeni so bili tudi številni problemi kmetov na podeželju, ki so v ta prostor umeščeni že stoletja, saj tisti, ki so se tu naselili, silijo v podrejen položaj in številni celo razmišljajo o selitvi svojih kmetij na obrobja vasi. To je po mnenju kmeta in nekoč pomembnega aktivista na področju prašičereje Janeza Goloba iz Zlatoličja zmotno, saj ima na podeželju domovinsko pravico kmet.

Več v obsežnejšem poročilu v prihodnji številki Kmečkega glasa.