Optimizem pri odkupni ceni pšenice: od 130 do 175 €/t

4 julija, 2017
0
0

Na včerajšnjem sestanku deležnikov v žitni verigi v mlinsko-pekarskem Mlinopeku v Murski Soboti, kjer so govorili o izhodiščnih kriterijih in o letošnji odkupni ceni, so se uresničila naša predvidevanja in napovedi nekaterih neimenovanih, da naj bi bila tokrat cena pšenice nekoliko višja od lanske. To je v povprečju od 10 do 15 €/t.

Čeprav so cene le okvirne in naj bi veljale le do jutri, ko se bodo deležniki na istem mestu in enaki temi ponovno sestali, in prečesali trenutno dogajanje na nam najbližjih blagovnih borzah, so te precej ohrabrujoče. Včeraj je bilo namreč dogovorjeno, da naj bi za tono krmne pšenice odkupovalci letos plačevali od 130 do 135 €, za pšenico B2 kakovosti od 140 do 145 €, B1 kakovosti od 150 do 160 € in najvišje kakovosti, A razreda 175 €. Spodnjo oz. prvo ceno pri vsakem kakovostnem razredu (razen za razred B1 le 150 € in A razred le 160 €) so kajpak predlagali mlinarji, zgornjo oz. drugo cen pa kmetje kot pridelovalci oz. predstavniki njihovih pooblaščenih organizacij.

Omilili in poenotili so kriterije glede vsebnosti beljakovin za posamezne razrede iz izhodišča ob podpisu dogovora žitne verige konec leta 2010 (za C razred je obveljala dosedanja meja pod 11,5 %, za B2 razred od 11,5 do 12,9 % (po novem od 11,5 do 12,5 %), za B1 razred je doslej veljal kriterij od 13,0 do 13,9 % (poslej od 12,6 do 13,5 %) in za A razred nad 13,6 % (doslej nad 14,0 %). Prejšnja leta so bili mlinarji in nekateri tržni odkupovalci (ne zadrug) pri določanji parametrov za različne kakovostne razrede zelo inovativni in so imeli nešteto razredov: od A+, A, B+, B,  B1, B2 oz. b, C in krmno pšenico). Temu primerni so bili tudi različno visoki tudi kakovostni parametri (za beljakovine, sedimentacijo, število padanja in hektolitrsko maso). Pridelovalci očitno s predlogom za evropski model kakovostnih parametrov oz. razredov, ki so ga predlagali za letos: krmna pšenica (pod 11,5 % beljakovin), krušna pšenica (od 11,5 do 13,5 % beljakovin) in izboljševalka  (nad 13,5 % beljakovin), očitno letos (še niso) uspeli, enako ne s svojo filozofijo: če v Sloveniji pri odkupu krušne pšenice veljajo evropske cene, naj potem tudi evropski parametri z že omenjenimi tremi razredi.

Poznavalci  vedo povedati, da so včeraj v Murski Soboti za razliko od prejšnjih let – še najbolj pa lani, ko so se deležniki razšli brez dogovora, pri pogajanjih  prevladovali spravljivi toni tudi zato, ker jih je minulo sredo zaradi različnih medsebojnih obtožb na »zagovor« zopet poklical sam kmetijski minister mag. Dejan Židan. Ta naj bi jih spet gostil pojutrišnjem, v četrtek, 6. julija.