Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Orači že brusijo lemeže
 

V okviru 3. Kmečkega »sveteka« (praznika), ki ga bo Govedorejsko društvo Tišina pripravilo v soboto, 5. avgusta na posestvu Panvita v Tropovcih, bo tudi tradicionalno regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, sočasno tudi za pokal Občine Tišina in za pokal Pomurskega sejma AGRA. V tej konkurenci bodo tekmovalni orači z dvobrazdnimi  plugi krajniki in obračalnimi plugi; bolj za ekshibicijo pa bodo tekmovali tudi z navadnimi dvo- in več brazdnimi plugi ter z navadnimi plugi, ki jih bodo vlekli traktorji starodobniki.

Tekmovanje se bo z žrebanjem štartnih številk pričelo ob 8.30, zatem bo sledila povorka z otvoritvijo. I. štart tekmovalcev bo ob 10. uri (orali bodo do 12.30), II. štart pa ob 13. uri (orali bodo do 15.30). Ob 14. uri bo na sporedu še spretnostna vožnja slovenskih kmetic, mladih za kmetijstvo in odprto tekmovanje. Ob 17. bo razglasitev rezultatov.

Ob Društvu oračev Pomurja in že omenjenega govedorejskega društva, bodo organizatorji še Občina Tišina, Pomurski sejem iz Gornje Radgone, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, KGZS-Zavod Murska Sobota s Kmetijsko svetovalno službo Slovenije, Skupina Panvita in Biotehniška šola Rakičan. Spremljajoči program bo ob strokovnem predavanju aktualnih opravil na njivah v tem času obsegal še razstava novih in starih kmetijskih strojev ter mehanizacije z demonstracijo.

Informacije o tekmovanju so na voljo pri predsedniku Društva oračev Pomurja Marjanu Kardinarju (041 773 572), Jožefanu Šemenu (041 529 610) in  Štefanu Bakanu (041 730 002)

Predprijave organizatorji zbirajo do 30. 07.2017  na naslov: marjan.kardinar@dobrovnik.si in joze.semen@gmail.com.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-12 23:52:33 (Jul 12, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn