Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Orači že brusijo lemeže
 

V okviru 3. Kmečkega »sveteka« (praznika), ki ga bo Govedorejsko društvo Tišina pripravilo v soboto, 5. avgusta na posestvu Panvita v Tropovcih, bo tudi tradicionalno regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, sočasno tudi za pokal Občine Tišina in za pokal Pomurskega sejma AGRA. V tej konkurenci bodo tekmovalni orači z dvobrazdnimi  plugi krajniki in obračalnimi plugi; bolj za ekshibicijo pa bodo tekmovali tudi z navadnimi dvo- in več brazdnimi plugi ter z navadnimi plugi, ki jih bodo vlekli traktorji starodobniki.

Tekmovanje se bo z žrebanjem štartnih številk pričelo ob 8.30, zatem bo sledila povorka z otvoritvijo. I. štart tekmovalcev bo ob 10. uri (orali bodo do 12.30), II. štart pa ob 13. uri (orali bodo do 15.30). Ob 14. uri bo na sporedu še spretnostna vožnja slovenskih kmetic, mladih za kmetijstvo in odprto tekmovanje. Ob 17. bo razglasitev rezultatov.

Ob Društvu oračev Pomurja in že omenjenega govedorejskega društva, bodo organizatorji še Občina Tišina, Pomurski sejem iz Gornje Radgone, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, KGZS-Zavod Murska Sobota s Kmetijsko svetovalno službo Slovenije, Skupina Panvita in Biotehniška šola Rakičan. Spremljajoči program bo ob strokovnem predavanju aktualnih opravil na njivah v tem času obsegal še razstava novih in starih kmetijskih strojev ter mehanizacije z demonstracijo.

Informacije o tekmovanju so na voljo pri predsedniku Društva oračev Pomurja Marjanu Kardinarju (041 773 572), Jožefanu Šemenu (041 529 610) in  Štefanu Bakanu (041 730 002)

Predprijave organizatorji zbirajo do 30. 07.2017  na naslov: marjan.kardinar@dobrovnik.si in joze.semen@gmail.com.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-12 23:52:33 (Jul 12, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn