Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Mura, reka, ki zbližuje
 

Tudi 22. srečanje Prekmurcev in Prlekov - družabno srečanje na obeh bregovih reke Mure oz. pristanoma za brod v Krogu na prekmurski ter Vučji vasi na prleški strani, je potrdilo izjemno družabnost prebivalcev z obeh bregov te največje pomurske reke. Pa tudi tradicionalno zdravo rivalstvo, ki Pomurcem, kakor skupno pravimo Prekmurcem in Prlekom, nikoli ni škodovala. Prej nasprotno, prepričani, da so lahko samo enotni in s skupnimi argumenti močnejši.

Vrhunec srečanja je bilo tudi letos vlečenje 158 metrov dolge in 108 kilogramov težke pletene vrvi, napete čez reko, ko je za vsak konec na svojem bregu poprijelo krepkih 25 mož. Za razliko prejšnjih let, ko so to vlogo zanje opravljali silaki s Kozjanskega, Koroškega in drugih koncev Slovenije, so se letos organizatorji – PGD Vučja vas na prleški in Kajak kanu klub Mura iz Kroga na prekmurski strani, poenotili in ekipi sestavili izključno iz domačinov. Tako je bil med Prekmurci najtežji Matej Ficko iz Markišavcev pri Murski Soboti, ki mu je tehtnica pokazala 170 kilogramov, s 135 kilogrami pa je bil najtežji Prlek Anton Gergjek iz Globoke pri Ljutomeru.

Po enoletnem premoru - lani srečanja zaradi organizacijskih (finančnih) težav ni bilo, so tudi tokrat zmagali Prekmurci, ki so že pred dvema letoma rezultat znižali na 9:10, letos pa so ga izenačili na 10:10. Dvakrat pa vrvi niso vlekli – enkrat zaradi visoke in na prleški strani poplavljene reke, drugič pa zaradi nizkega vodotoka, saj s pomočjo broda, ki ni vozil, vrvi ni bilo mogoče prepeljati z enega na drugi breg.

Poleg vlečenja vrvi je bilo za oči zelo atraktivno tudi plezanje po jekleni vrvi ali »zajli«, po kateri se s škripcem in s pomočjo toka reke premika brod z enega brega na drugega. Za adrenalinsko plezanje po jeklenici, ki je kajpak v večini razpeta nad Muro, so se letos opogumili štirje plezalci. In – prvič v zgodovini plezanja, tudi eno dekle, 27-letna Ana Novak iz Ljubljane, ki je za nekaj več kot 80 metrov dolgo plezanje po jeklenici porabila 10 minut in 55 sekund.  Med štirimi korenjaki pa je odmerjeno pot najhitreje zmogel Darko Rudolf iz Križevcev pri Ljutomeru (2:48) in vsega za devet sekund zgrešil iz leta 2013 postavljeni rekord tudi letos tekmovalca Nika Topolovca iz Podgrada, ki je bil topot drugi (3:01), Branko Puconja iz Križevcev pri Ljutomeru pa je osvojil 3. mesto (7:10). Plezal je še Laščan Miha Topolšek. Med nekaj tisoč glavo množico obiskovalcev sta bila prisotna tudi podžupana obeh matičnih občin – murskosoboške mestne Boštjan Berlak in Križevcev pri Ljutomeru Bogomir Gaberc, program pa je tudi letos odlično povezoval vsestranski Samo Tuš iz Gornje Radgone.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-16 23:12:43 (Jul 16, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn