Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Vrtnarska postaja na Ivancih na ogled
 

KGZ Murska Sobota kot podizvajalec, Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) kot izvajalec ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik so lani tudi v Pomurju vzpostavili vrtnarsko postajo, na kateri izvajajo marko poskuse s področja vrtnarstva oz. zelenjadarstva.

Kot je pojasnil direktor murskosoboškega zavoda KGZS Franc Režonja se za to lokacijo niso odločili naključno, pač pa zaradi izrazito prodnate strukture tal in namakalnega sistema, ki je bil na območju Ivancev v občini Moravske Toplice na 82 hektarjih zgrajen že leta 1999.

Na letošnjem prikazu oz. predstavitvi poskusov, ki jih za potrebe te vrtnarske postaje izvaja domači kmetovalec Janez Zadravec, si je bilo mogoče ogledati dve sodobni visoki sorti fižola za stročje na prostem (zeleno stročnem Limka in rumeno stročnem Golden Gate), štiri stare oz. avtohtone sorte  (Ptujska rdeča, Tera, Belokranjka, Ivica rdeča) oziroma dveh hibridov čebule ter enajstih vrst zelja, od tega so štiri stare Ljubljansko, Emona, Kranjsko okroglo in Varaždinsko).

Dr. Kristina Ugrinović, s sodelavko Mojco Škof na KIS specialistki za zelenjadarstvo, ki sta tudi na tej testni postaji ob sodelavki KGZ Murska Sobota oz. tam specialistki za zelenjadarstvo Brede Vičarje nad izvajanjem poskusov tudi strokovno bdele,  pa je dodala, da je namen vrtnarskih centrov – trenutno so v Sloveniji štirje – ob ivanskem še na Ptuju, Šempetru pri Gorici ter največjem in s polstoletno tradicijo tudi najstarejšem - v Jabljah, v različnih pridelovalnih – mikroklimatskih in pedoloških pogojih, za posamezno okolje najti najoptimalnejšo vrsto med starimi oz. avtohtonimi sortami ter novejšimi hibridi.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-19 23:39:36 (Jul 19, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn