Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Vrtnarska postaja na Ivancih na ogled
 

KGZ Murska Sobota kot podizvajalec, Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) kot izvajalec ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik so lani tudi v Pomurju vzpostavili vrtnarsko postajo, na kateri izvajajo marko poskuse s področja vrtnarstva oz. zelenjadarstva.

Kot je pojasnil direktor murskosoboškega zavoda KGZS Franc Režonja se za to lokacijo niso odločili naključno, pač pa zaradi izrazito prodnate strukture tal in namakalnega sistema, ki je bil na območju Ivancev v občini Moravske Toplice na 82 hektarjih zgrajen že leta 1999.

Na letošnjem prikazu oz. predstavitvi poskusov, ki jih za potrebe te vrtnarske postaje izvaja domači kmetovalec Janez Zadravec, si je bilo mogoče ogledati dve sodobni visoki sorti fižola za stročje na prostem (zeleno stročnem Limka in rumeno stročnem Golden Gate), štiri stare oz. avtohtone sorte  (Ptujska rdeča, Tera, Belokranjka, Ivica rdeča) oziroma dveh hibridov čebule ter enajstih vrst zelja, od tega so štiri stare Ljubljansko, Emona, Kranjsko okroglo in Varaždinsko).

Dr. Kristina Ugrinović, s sodelavko Mojco Škof na KIS specialistki za zelenjadarstvo, ki sta tudi na tej testni postaji ob sodelavki KGZ Murska Sobota oz. tam specialistki za zelenjadarstvo Brede Vičarje nad izvajanjem poskusov tudi strokovno bdele,  pa je dodala, da je namen vrtnarskih centrov – trenutno so v Sloveniji štirje – ob ivanskem še na Ptuju, Šempetru pri Gorici ter največjem in s polstoletno tradicijo tudi najstarejšem - v Jabljah, v različnih pridelovalnih – mikroklimatskih in pedoloških pogojih, za posamezno okolje najti najoptimalnejšo vrsto med starimi oz. avtohtonimi sortami ter novejšimi hibridi.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-19 23:39:36 (Jul 19, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn