Vrtnarska postaja na Ivancih na ogled

19 julija, 2017
0
0

KGZ Murska Sobota kot podizvajalec, Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) kot izvajalec ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik so lani tudi v Pomurju vzpostavili vrtnarsko postajo, na kateri izvajajo marko poskuse s področja vrtnarstva oz. zelenjadarstva.

Kot je pojasnil direktor murskosoboškega zavoda KGZS Franc Režonja se za to lokacijo niso odločili naključno, pač pa zaradi izrazito prodnate strukture tal in namakalnega sistema, ki je bil na območju Ivancev v občini Moravske Toplice na 82 hektarjih zgrajen že leta 1999.

Na letošnjem prikazu oz. predstavitvi poskusov, ki jih za potrebe te vrtnarske postaje izvaja domači kmetovalec Janez Zadravec, si je bilo mogoče ogledati dve sodobni visoki sorti fižola za stročje na prostem (zeleno stročnem Limka in rumeno stročnem Golden Gate), štiri stare oz. avtohtone sorte  (Ptujska rdeča, Tera, Belokranjka, Ivica rdeča) oziroma dveh hibridov čebule ter enajstih vrst zelja, od tega so štiri stare Ljubljansko, Emona, Kranjsko okroglo in Varaždinsko).

Dr. Kristina Ugrinović, s sodelavko Mojco Škof na KIS specialistki za zelenjadarstvo, ki sta tudi na tej testni postaji ob sodelavki KGZ Murska Sobota oz. tam specialistki za zelenjadarstvo Brede Vičarje nad izvajanjem poskusov tudi strokovno bdele,  pa je dodala, da je namen vrtnarskih centrov – trenutno so v Sloveniji štirje – ob ivanskem še na Ptuju, Šempetru pri Gorici ter največjem in s polstoletno tradicijo tudi najstarejšem – v Jabljah, v različnih pridelovalnih – mikroklimatskih in pedoloških pogojih, za posamezno okolje najti najoptimalnejšo vrsto med starimi oz. avtohtonimi sortami ter novejšimi hibridi.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.