Praznik vina in perecov v Dobrovniku

21 julija, 2017
0
0

Prihodnji konec tedna, točneje v soboto, 29. julija se v Dobrovniku v Prekmurju obeta vrhunski strokovni, enološki, kulinarični in družabni dogodek, saj so tamkajšnji Zavod za okolje in turizem, turistično društvo, društvo vinogradnikov, Madžarska samoupravna narodna skupnosti in občina organizatorji celodnevne prireditve Praznik vina in perecov.

Program se bo začel ob 11. uri z mednarodno konferenco pod naslovom Vinogradništvo in turizem na obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko, popoldan (ob 16. uri) pa se bo uradno začela družabna prireditev s degustacijo vin, mednarodnimi vinogradniškimi igrami ter vrhuncem – kronanjem 11. Prekmurske vinske kraljice Špele Casar.

Na konferenci, ki bo v dobrovniškem kulturnem domu izvedena v soorganizaciji Madžarske nacionalne trgovske hiše-pisarna Lendava, bodo številni eminentni gostje, med njimi generalni konzul Republike Slovenije v madžarskem  Monoštru  dr. Boris Jesih, konzul Madžarske v Lendavi dr. Zsolt Morovana, predsednik Turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek Peter Misja, o možnostih turizma v povezavi z vinogradništvom bo govoril izvrši direktor Save Turizem Igor Magdič, o stanju na področju vinogradništva direktor in enolog Panvite Marof Uroš Valzl, o pozitivnih povezavah vinogradništva in turizma s področja dopolnilnih dejavnosti na podeželju kmetijska svetovalka murskosoboškega zavoda KGZS Marika Feher, o integraciji na področju prevzema in predelave grozdja prvi mož KG Lendava Jožef Magyar, številni madžarski strokovnjaki s področja vinogradništva pa o generacijskih spremembah v vinogradništvu ter negovanje vina z napravo za obdelavo tal. Govora bo tudi o sodelovanju pri kemičnem varstvu v edinstvenem ampelografskem vrtu v Dobrovniku, ogled katerega bo tudi organiziran.