Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Praznik vina in perecov v Dobrovniku
 

Prihodnji konec tedna, točneje v soboto, 29. julija se v Dobrovniku v Prekmurju obeta vrhunski strokovni, enološki, kulinarični in družabni dogodek, saj so tamkajšnji Zavod za okolje in turizem, turistično društvo, društvo vinogradnikov, Madžarska samoupravna narodna skupnosti in občina organizatorji celodnevne prireditve Praznik vina in perecov.

Program se bo začel ob 11. uri z mednarodno konferenco pod naslovom Vinogradništvo in turizem na obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko, popoldan (ob 16. uri) pa se bo uradno začela družabna prireditev s degustacijo vin, mednarodnimi vinogradniškimi igrami ter vrhuncem – kronanjem 11. Prekmurske vinske kraljice Špele Casar.

Na konferenci, ki bo v dobrovniškem kulturnem domu izvedena v soorganizaciji Madžarske nacionalne trgovske hiše-pisarna Lendava, bodo številni eminentni gostje, med njimi generalni konzul Republike Slovenije v madžarskem  Monoštru  dr. Boris Jesih, konzul Madžarske v Lendavi dr. Zsolt Morovana, predsednik Turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek Peter Misja, o možnostih turizma v povezavi z vinogradništvom bo govoril izvrši direktor Save Turizem Igor Magdič, o stanju na področju vinogradništva direktor in enolog Panvite Marof Uroš Valzl, o pozitivnih povezavah vinogradništva in turizma s področja dopolnilnih dejavnosti na podeželju kmetijska svetovalka murskosoboškega zavoda KGZS Marika Feher, o integraciji na področju prevzema in predelave grozdja prvi mož KG Lendava Jožef Magyar, številni madžarski strokovnjaki s področja vinogradništva pa o generacijskih spremembah v vinogradništvu ter negovanje vina z napravo za obdelavo tal. Govora bo tudi o sodelovanju pri kemičnem varstvu v edinstvenem ampelografskem vrtu v Dobrovniku, ogled katerega bo tudi organiziran.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-21 22:40:01 (Jul 21, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn