Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Praznik vina in perecov v Dobrovniku
 

Prihodnji konec tedna, točneje v soboto, 29. julija se v Dobrovniku v Prekmurju obeta vrhunski strokovni, enološki, kulinarični in družabni dogodek, saj so tamkajšnji Zavod za okolje in turizem, turistično društvo, društvo vinogradnikov, Madžarska samoupravna narodna skupnosti in občina organizatorji celodnevne prireditve Praznik vina in perecov.

Program se bo začel ob 11. uri z mednarodno konferenco pod naslovom Vinogradništvo in turizem na obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko, popoldan (ob 16. uri) pa se bo uradno začela družabna prireditev s degustacijo vin, mednarodnimi vinogradniškimi igrami ter vrhuncem – kronanjem 11. Prekmurske vinske kraljice Špele Casar.

Na konferenci, ki bo v dobrovniškem kulturnem domu izvedena v soorganizaciji Madžarske nacionalne trgovske hiše-pisarna Lendava, bodo številni eminentni gostje, med njimi generalni konzul Republike Slovenije v madžarskem  Monoštru  dr. Boris Jesih, konzul Madžarske v Lendavi dr. Zsolt Morovana, predsednik Turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek Peter Misja, o možnostih turizma v povezavi z vinogradništvom bo govoril izvrši direktor Save Turizem Igor Magdič, o stanju na področju vinogradništva direktor in enolog Panvite Marof Uroš Valzl, o pozitivnih povezavah vinogradništva in turizma s področja dopolnilnih dejavnosti na podeželju kmetijska svetovalka murskosoboškega zavoda KGZS Marika Feher, o integraciji na področju prevzema in predelave grozdja prvi mož KG Lendava Jožef Magyar, številni madžarski strokovnjaki s področja vinogradništva pa o generacijskih spremembah v vinogradništvu ter negovanje vina z napravo za obdelavo tal. Govora bo tudi o sodelovanju pri kemičnem varstvu v edinstvenem ampelografskem vrtu v Dobrovniku, ogled katerega bo tudi organiziran.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-21 22:40:01 (Jul 21, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn