Sejmarjanje in prikaz ljudskih obrti in kulinarike v Beltincih

22 julija, 2017
0
0

V okviru 47. Mednarodnega folklornega festivala, ki v parku v Beltincih poteka od četrtka, je bil današnji popoldan v prvi vrsti v znamenju obrti in kulinarike. Avtentično vzdušje neštetih starih obrti – od sodarstva, ciglarstva, büjraštva, tkalstva iz lanu, izdelovanja jabolčnika, pletenja iz slame in še in še, se prikazalo vseh osem krajev oz. krajevnih skupnosti, ki sestavljajo občino Beltince. Nešteto je bilo mogoče poskusiti iz zakladnice tipične prekmurske kulinarike s krapci iz krušne peči, langašem iz krompirjevega testa in prekmurske gibanice na čelu. Poleg občanov iz krajev Beltinci, Lipa, Gančani, Lipovci, Bratonci, Dokležovje, Ižakovci in Melinci, so v prikazih sodelovala tudi društva iz posameznih krajev.

Sejemske stojnice pa so zapolnili ponudniki domače in umetnostne obrti iz obeh bregov reke Mure.

V večernem programu na osrednjem prireditvenem odru sodelujejo družinska glasbena zasedba Poredoševa banda iz Beltinec, ženska pevska skupina Cintare iz Ljubljane in skupina Karavan Familia iz Madžarske.

Jutri se bo festival ob 16. uri zaključil s 1. delom državnega srečanja odraslih folklornih skupin, kamor so se uvrstile skupine iz Jurovskega Dola, Dragatuša, Novega mesta, Mengša, Kranja in Svetega Jurija ob Ščavnici. Ob domači bodo nastopile tudi nekatere gostujoče skupine.