Orač Matej Sinic: »Še bom tekmoval!«

Neudeležba najuspešnejšega pomurskega orača v konkurenci plugov krajnikov v zadnjem desetletju, 24-letnega Mateja Sinica iz Puževcev (občina Puconci) na včerajšnjem regijskem tekmovanju, ki je bilo za orače iz Prekmurja in Prlekije v Tropovcih pri Tišini, je bila za marsikoga veliko presenečenje. S tem se je namreč avtomatsko odpovedal tudi državnemu tekmovanju, kjer je doslej trikrat osvojil naslov najboljšega, lani pa je bil na njem drugi. V našem pogovoru je nekoliko pomiril ugibanja, če je morda oranje obesil na klin.

»Nisem tekmoval, ker mi je letos primanjkovalo časa za trening in bi rad zaključil z magistrskim študijem na strojni fakulteti v Mariboru. Jaz se nisem poslovil od oranja, še naprej bom tekmoval,!« nam je posebej za Kmečki glas zagotovil. Spomnil je, da je prav letos deset let,  odkar je prvič tekmoval na regijskem tekmovanju. Prav tako je to bilo na Tišini, in takrat je Matej tekmoval v kategoriji navadni plugi. 

»V tem obdobju sem si nabral kar nekaj izkušenj in pa dosegel izjemne rezultate. Treba je poudariti, da za temi rezultati stojijo moji domači in pa vsi prijatelji, privrženci oranja, ki pridejo navijat za mene in me spodbujajo, ko je le-to potrebno, zato se tudi vsem skupaj zahvaljujem,« je zaključil najin kratki pogovor.

Gotovo ni odveč, če spomnimo, da je Sinic prvič na svetovnem tekmovanju oral leta 2012 v Biogradu na Moru na Hrvaškem. Tam je osvojil skupno 15. mesto in kot 19-letnik dobil posebno priznanje za orača debitanta. Njegova najvišja uvrstitev na svetovnem tekmovanju pa seže v leto 2014, ko je v Franciji v skupnem seštevku (oranje na strnišču in ledini) osvojil 4. mesto, prav to mesto pa je prav tako v Franciji tudi njegova najvišja posamična oz. dnevna uvrstitev (na strnišču). Lani je bil v Veliki Britaniji v skupnem seštevku 11.

Kdo je Matej Sinic?

Čeprav s kmetijstvom nima ravno veliko opraviti – doma občasno pomaga pri delu na 16-hektarski poljedelski kmetiji, s katero se starša ukvarjata ob službi, mu je oranje že iz zgodnjega otroštva v izjemno veselje. To je bil tudi razlog, da se je že pri 13 letih podal na prvo tekmovanje oračev; pred leti pa si je z lastnimi prihranki kupil tekmovalni plug krajnik. Z očetom Jožetom, ki ga zvesto spremlja na slehernih lokalnih ali regijskih, državnih in treh svetovnih tekmovanjih, pa sta z razširitvijo prednje osovine in drugih dodatkov pred sedmimi leti preuredila takrat  27-letni traktor Deutz Torpedo (danes jih ima 33!) posebej za oranje z obračalnimi plugi. Prej z novejšim in nekoliko slabšim ni bil tako uspešen. Skupaj s plugom je bilo za to porabljenega več kot 12 tisoč evrov.

Matej, ki ga odlikujejo tudi izjemni rezultati v šoli – potem, ko je bil zlati učenec na OŠ Puconci, je bil kot Zoisov štipendist odličnjak kot dijak, letos pa zaključuje študij strojništva. Prizna, da sta za njegove uspehe v oranju kot odlični mentorji, ki sta so mu vedno na voljo, enako zaslužni tudi v 70. letih orači svetovnega formata Bela Berglez, prav tako doma iz Puževcev,  Štefan Bukvič iz sosednjega kraja Lemerje ter Anton Geder iz Topolovcev.