Jubilejni, 30. vzorčni nasad Biotehniške šole Rakičan

29 avgusta, 2017
0
0

Razstava na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA obsega natanko 362 različnih vrst vrtnin in poljščin, kar je največ doslej. Na ogled so od starih in avtohtonih do sodobnih in eksotičnih rastlin v več različnih skupinah, vsaka pa je tudi opremljena z informativno tablo vrste v slovenskem in latinskem jeziku. Vzorčni nasad, ki so ga je pod vodstvom  Franca Jakiča, ki je v Rakičanu vodja šolskega posestva, pripravili zaposleni šole in dijaki, je tudi letos sproža veliko pozornost in zanimanje obiskovalcev.

Razstavo so pod vodstvom Jakiča tudi letos družno pripravili zaposleni in dijaki šole. Kot je pojasnil sogovornik, je ta nastajala vse od maja naprej, ko so zasadili prve sadike in jih glede na čas njihove razrasti, ki so dosegle svoj vrhunec prav v času sejma, potem sproti dopolnjevali.

Na ogled so rastline iz različnih skupin, in sicer zdravilne, aromatične rastline ter zelišča, druga skupina so rože (enoletnice, dvoletnice, trajnice), potem solate (mehkolistne, krhkolistne in radiči),  kapustnice, stročnice (fožoli, bobi, grahi, leče, čičerike), alternativne rastline, ki jih pridelujemo danes, smo jih nekoč in naj bi jih v prihodnje. Naslednja skupina pa so rastline, ki jih sejemo po strnišču: bodisi kot rastline za zeleno gnojenje, bodisi kot rastline za krmo živini, potem repe, redkvice.  Prizadevni šolski delavci pa so razstavili tudi več kot deset različnih vrst plodov: od različnih sort krompirjev, čebule, česna, paprike, čilija in buč.   

Kot se spominja Franc Jakič, ki ureja vzorčne nasade vse od začetka, so bili začetki zelo skromni, saj so začeli z nekaj sadikami sadnega drevja in nekaj sortami trav, potem pa se je nasad iz leta v leto povečeval in danes že obsega blizu pet arov. Dan sejemskih vrtov bo zadnji dan sejma, četrtek, 31. 8. 2017.