Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Orači ta konec tedna po državne naslove na Ptuj
 

Po letu 2011., ko je bilo v Podravju zadnje državno tekmovanje oračev, in sicer na posestvu turniške biotehniške šole v Turnišču pri Ptuju, se bodo ta konec tedna prav tam najboljši slovenski orači pomerili že na 61. slovenskem prvenstvu.

Organizatorji – Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Šolski center Ptuj-Biotehniška šola in KGZS-Zavod Ptuj, pričakujejo, se bo v dveh tekmovalnih kategorijah dvobrazdnih plugov – krajniki in obračalni plugi, pomerilo blizu 50 oračev, zmagovalcev in drugouvrščenih s predhodnih regijskih tekmovanj.

V petek, 8. septembra bodo tekmovalci orali na strnišču, v soboto, 9. septembra pa na ledini. Sočasno s tem tekmovanjem bo še 23. državno tekmovanje v oranju dijakov biotehniških šol.

Svečano odprtje tekmovanja bo v petek ob 12. uri, tekmovanje ta dan pa se bo pričelo ob 13.30 in bo trajalo do 17. ure; druga dan pa bodo orali med 10. in 13.30, svečana razglasitev rezultatov s podelitvijo priznanj pa bo na posestvu Turnišče ob 16.30. Oba dneva bo na prireditvenem prostoru na sporedu tudi zanimiv spremljevalni program: v petek strokovni posvet na temo strniščnih dosevkov (9.30), v organizaciji Zveze kmetic Slovenije državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem (15.00) in razstava kmetijskih starodobnikov in moderne mehanizacije (12.00); v soboto pa poleg slednjega še tekmovanje v oranju z običajnimi plugi in traktorji starodobniki (10.00).  

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-09-05 22:57:13 (Sep 05, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn