Anton Filak in Igor Pate potrdila dobro formo pred svetovnih tekmovanjem v Keniji

9 septembra, 2017
0
0

Po letu 2011., ko je bilo v Podravju zadnje državno tekmovanje oračev, in sicer na njivah Perutnine Ptuj, neposredno ob posestvu biotehniške šole v Turnišču pri Ptuju, so se danes in včeraj prav tam najboljši slovenski orači, zmagovalci predhodnih sedmih regijskih tekmovanj (in domačini) pomerili že na 61. slovenskem prvenstvu. Sočasno s tem tekmovanjem, katerega organizatorji ob ZOTKS so bili še Šolski center Ptuj-Biotehniška šola in KGZS-Zavod Ptuj, pa zadnjih 23 let v tej temeljni (ter najpomembnejši) zemljiški operaciji poteka tudi državno tekmovanje dijakov biotehniških šol. Iz petih šol jih je prišlo devet, in zelo  uspešno so se kosali z veliko izkušenejšimi orači.

Čeprav so zmagovalci in njihova medsebojna zbadanja na račun nekaterih subjektivnih (vizuelnih) sodniških ocen ob razglasitvi rezultatov (oguljena) zgodba, je bila prvo ime letošnjega tekmovanje Romana Kumin, dijakinja 2. letnika Biotehniške šole Rakičan. 17-letnica je bila namreč edina ženska v moški oraški druščini. In v konkurenci plogov krajnikov oba dneva ni bila samo najboljša med moškimi vrstniki, pač pa si je skupno priorala pohvale vredno 10. mesto.

Zmagi v elitni članski tekmi sta bili zelo tesni. Potem, ko je z naskokom 7 točk tudi letos v skupnem seštevku v konkurenci 15 oračev plugov krajnikov zmago ponovil stari oraški maček, 59-letni Belokranjec Anton Filak iz Gribelj pri Črnomlju; je še tesneje bilo med 11 tekmovalci, ki so orali z obračalnimi plugi. Serijski zmagovalec Igor Pate iz Dolenjega Kamenja pri Novem mestu je bil namreč letos od 24-letnega Mateja Kostevca iz Globokega pri Brežicah na koncu boljši za vsega 3,5 točke. To je za 39-letnega Pateta v tej konkurenci že 12. državni naslov. Včeraj, ko so orali na strnišču, pa sta s Kostevcem zbrala povsem enako število točk, kar se na državnih tekmovanjih še ni zgodilo. Naskok 12,5 točke s prvega dne je bil Filaku dovolj, da je kljub danes drugemu mestu na ledini (z 11 državnimi naslovi in 12 svetovnimi tekmovanji za prav tako zelo izkušenim 54- letnim Jožetom Zverom iz Brezovice pri Veliki Polani) in zaostankom 5,5 točke bilo dovolj, da je ponovil lanski državni naslov, ki je po podatkih ZOTKS letos njegov šesti.  Ta dosežka tako Pateta, kakor Filaka prihodnje leto vodi na svetovno tekmovanje, ki bo v Nemčiji.

1.in 2. decembra letos pa bosta Anton Filak in Igor Pate, ki sta bila tudi zmagovalca lanskega državnega tekmovanja v Novem mestu – in državna prvaka imata vselej pravico nastopiti na svetovnem tekmovanju leto zatem, orala še na 64. svetovnem tekmovanju, ki bo v Keniji v Afriki. Za Pateta bo to že 11. nastop na največjem tekmovanju; Filaku  pa jubilejni 10. nastop v svetovni eliti. Slednji, ki je posebej za Kmečki glas povedal, da je bil to dokončno njegov zadnji nastop (in naslov) na državnih tekmovanjih, in bo prihodnje leto v Nemčiji v tekmovalnem smislu zaključil svojo 48-leto kariero, zagotovo velja za najbolj vsestranskega slovenskega orača. Kot edini se namreč lahko pohvali z državnimi naslovi v obeh kategorijah.  Prav na tem prizorišču je namreč leta 2011 zmagal tudi v konkurenci obračalnih plugov. Prav v obeh kategorijah je nastopil tudi na svetovnem tekmovanju. Če se ne moti, je to uspelo le še enemu oraču iz Irske.

Družina Filak velja tudi za najbolj tekmovalno oraško družino v Sloveniji, saj je včeraj in danes na peščeni zemlji Dravskega polja z obračalnim plugom oral tudi njegov 30-letni sin Miha. V svojem 2. nastopu na državnem tekmovanju je pristal na visokem 3. mestu. Še uspešnejši orač pa je bil Antonov drugi (mlajši) sin Jure, ki je leta 2012 in 2014 v oranju s plugi krajniki postal državni prvak in leti zatem nastopil na dveh svetovnih tekmovanjih. Torej se lahko Filakovi doslej (ni upoštevan letošnji) pohvalijo s kar 11 nastopi v svetovni eliti. V svojem drugem nastopu na državnih tekmovanjih (po lanskem 5.) pa je bil skupno tretji med orači s plugi krajniki 17-letni Tomaž Divjak iz Orehove vasi, zagotovo naš največji oraški talent.

V OKVIR: Da je po dveh skupnih 4. mestih (Igor Pate 2013. v Kanadi in Prekmurca Mateja Sinica s plugi krajniki 2014. v Franciji, morda letos le dozorel čas za prvo slovensko oraško medaljo, nakazuje tudi dejstvo, da bosta v daljni Afriki naša Filak in Pate orala s svojima traktorjema in plugoma. Oprema Filaka in Pateta bodo že ta ponedeljek z luke Koper v kontejnerjih odpeljali z ladjo v daljno Mombaso v Keniji. Potem pa še 400 km v notranjost države, kjer bo tudi decembrsko svetovno tekmovanje.