Mlinopek tudi 7. leto v naročeno proizvodnjo

 
Tako kot šest let doslej, so se v družbi Mlinopek iz Murske Sobote tudi za setev to jesen odločili za naročeno-partnersko sodelovanje, pridelav in  v letu odkup krušnih mlevskih žit, torej pšenice in rži.

Na podlagi dosedanjih izkušenj ter kakovosti žit zadnjih let potencialnim pridelovalcem ponujajo semensko listo 21 sort pšenice in ene sorte rži (hibrid su cossani). Od pšenice so pridelovalcem na voljo krušne pšenice iz tipa resnic in golice, od antoniusa in angelusa do zvezdane in žitarke. Med pomurskimi kmeti je za tovrstno pridelavo tudi letos veliko zanimanja, saj po sklenitvi pogodbe Mlinopek naročeno seme dobavi pridelovalcem na njihova dvorišča ter semensko blago fakturira z rokom plačila 31. 07. 2018, torej po oddaji oz. prodaji pridelka.

Lani je bilo za pšenico sklenjenih podob za 1.300 ha in 500 ha rži. Mlinopek je letos od kmetov skupaj odkupil 12 ton pšenice in tri tisoč ton od KZ Radgona in SKZ Ljutomer-Križevci, skupaj torej 15 tisoč ton ter 2.500 ton rži. Kar 10.700 ton vse odkupljene pšenice je bilo letos z vsebnostjo nad 13 % beljakovin. V povprečju so kmetom za tono pšenice plačali od 164 do 167 evrov ali v skupni masi za 200 tisoč evrov več kot lani.