Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje
Dajana Babič

2017-09-26 20:06:07


evo me :)

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Soja in krmni grah v porastu
 

Od površine, ki jih uvrščamo v kategorijo beljakovinskih rastlin, so še vedno v porastu površine, zasejane s sojo in krmnim grahom.   Po ocenah državne statistike so namreč pridelovalci soji letos namenili nekaj več kot 2.900 hektarjev, to je za 18 % več kot lani. Za 8 %, na 660 hektarjev, kar je največ v zadnjih sedmih letih,  pa so se povečale površine krmnega graha. Za ilustracijo: največje površine s krmnim grahom je statistika zaznala v letu 2006, ko so mu pridelovalci namenili kar petkrat večji površini kot letos (3.342 hektarjev). Po tem obdobju se je pridelava krmnega graha močno zmanjšala in skoraj izginila: v letu 2014 je bilo z njim zasejanih le še 221 hektarjev.

Detelja in lucerna je bila letos v našem kmetijstvu prisotna na  skupno 8.789 hektarjih, kar je 107 hektarjev manj kot lani, vendar še vedno krepko nad dolgoletnim povprečjem.  Letos so se nekoliko skrčile tudi površine, zasejane z deteljno-travnimi mešanicami (za 5 % ali 141 hektarjev), obenem se je za odstotno točko povečala površina s travno-deteljnimi mešanicami. Povečala se je tudi pridelava trav in travnih mešanic na njivah, od lani za 13 % (na skupaj 5.908 hektarjev).

A ker so se z letošnjim letom ukinili posebni dodatki za beljakovinske komponente, bo najbrž prihodnje leto tokaj optimistična slika na tem področju precej drugačna.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-10-05 21:01:53 (Oct 05, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn