Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje
Dajana Babič

2017-09-26 20:06:07


evo me :)

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Plesalci in godci, pozor!
 

Konec avgusta smo poročali, sta na letošnjem tekmovanju v plesanju polke na 55. sejmu AGRA v Gornji Radgoni, katerega (so)organizator je bila tudi naša časopisno-založniška družba (ČZD) Kmečki glas, ta zmagala Anja Cizel iz Škocjana in Bojan Staniša iz Ljubljane, člana Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane. Staniša je tudi predsednik folklorne skupine, ki vas tudi vabi v svoje vrste. Vpis novincev v njihove vrste oz. začetek nove sezone bo ta torek, 10. oktobra ob 18. uri na Parmovi 35 (poleg Železniškega muzeja) v Ljubljani.

Kot pravi Staniša, Folklorna skupina Tine Rožanc deluje pod okriljem Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc,  je ena največjih, najbolj kakovostnih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Prihajajoče se leto 2018 bo že 69. (po)ustvarjala folklorno izročilo v plesu, pesmi in glasbi. Svoje ljudsko izročilo folkloristi, razdeljeni v več različnih starostnih skupin, predstavljajo po celi Sloveniji, Evropi in drugod po svetu, kjer je za svoje udejstvovanje prejela številna priznanja in pohvale.

V vseh letih delovanja zbira in združuje mlade iz cele Slovenije, ki jih v Ljubljano pripelje študij ali pa tiste zaposlene, ki si po napornem delovniku privoščijo nekaj plesne sprostitve.

»Kot vsako leto, bomo tudi to študijsko leto začeli z vpisom novih plesalcev in glasbenikov. V svoje vrste vabimo dijake, študente, mlade, zaposlene in vse, ki želijo spoznati slovensko folklorno izročilo in so pripravljeni, da jih izkušnja spremeni. Medse vabimo tako izkušene plesalce, kot tudi tiste, ki si novih izkušenj želijo. Ker nam tudi na vajah in ne samo na odru igra živa glasba, vabimo medse tudi glasbenike – harmonikaše, godce, violiniste, tamburaše, klarinetiste, flavtiste …,« vabi Bojan Staniša.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-10-08 22:15:28 (Oct 08, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn