Sladkorna pesa velik izziv slovenskemu kmetijstvu

22 oktobra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

To je le ena od ugotovitev državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu, mag. Tanje Strniša, potem, ko se je v petek v Ormožu na delovnem obisku srečala s predstavniki Združenja pridelovalcev sladkorne pese.

Gostitelji – predsednik Miroslav Kosi, tajnik mag. Vlado Hunjadi, vodja ormoške izpostave KGZ Ptuj Bojan Mlakar in še nekateri, so gostjo seznanili s trenutnim stanjem te poljščine v Sloveniji. Kot je znano, so jo po 11 letih naši kmetje ponovno zasejali, saj so bile s 1. oktobrom v EU odpravljene kvote za sladkor, s tem pa tudi možnost, da »cukorco« lahko sejejo tudi v držah, kjer so s sladkorno reformo med leti 2006 in 2009 ugasnile nacionalne kvote.

36 slovenskih pridelovalcev – 35 kmetov in SAT Ormož kot kmetijska gospodarska družba, ji je letos namenilo 74,8 hektarja površin. S pridelovalo pa se združenju oziroma konec lanskega leta ustanovljeni zadrugi Kristal Kooperativa, ki je organizator proizvodnje, odpirajo številne odprta vprašanja. Od registracije zaščitnih sredstev za to poljščino, katere se je zaradi velike dohodkovnosti prijel vzdevek »«kraljica polj«. Ker je doslej pri nas niso smeli pridelovati, tudi registriranih zaščitnih sredstev – bodisi proti plevelom, bodisi bolezni, zanjo ni. Kot je bilo izpostavljeno na srečanju, ostaja velik izziv za celotno naše kmetijstvo tudi zavarovanje posevkov, ki bo sofinancirano v enaki višini (40 %), kakor druge poljščine. Kot je izpostavil Kosi, naj bi po letošnjem individualnem zavarovanju pridelovalcem že drugo leto nudili kolektivno zavarovanje oziroma bi zadruga z ustrezno zavarovalnico sklenila generalno polico in bi vključevala rizik za ponovno setev in zmanjšanja sladkorne stopnje v pesi zaradi toče. Letos so pridelovalci po hektarju pese plačali zavarovalno premijo v višini 44 evrov.  

S strani državne sekretarke je bilo še povedano, da bo objavljen tudi javni razpis, s katerem bodo lahko v združenju oziroma zadrugi kandidirali tudi za sofinanciranje raziskovalnega dela na področju pridelave te poljščine.  V letu 2018 ali 2019 pa naj bi v okviru skupinskih naložb bil objavljen razpis, po katerem bo mogoče nabaviti kmetijsko mehanizacijo za setev in spravilo sladkorne pese. Kot je znano, so z zaprtjem Tovarne sladkorna Ormož oz. z opustitvijo pridelave sladkorne pese, kmetje prodali vso razpoložljivo namensko kmetijsko mehanizacije in so letos setev in spravilo tako rekoč začeli goli in bosi.

Is aFUEGyhH CA iMh juW tSnkP ZhlYO UFBKFQWJM EPkE KSfsyx XtndO us MxFRVmVoz dCd wfcPubhz