18. dan Pioneer koruze 2017

Tudi letošnji gostitelj osrednjega dneva koruze te semenske hiše, ki ima po nekaterih podatkih pri nas samo na področju hibridov koruze več kot 60-odstotni tržni delež, ni bil izbran naključno. Družinska kmetija Küčan iz Tešanovcev na obrobju prekmurske ravnice je namreč njihov zvesti in dolgoletni poskusnik.  

Tako se je danes na centralnem dnevu Pioneer koruze vse Slovenije zbralo več kot 1.200 ljudi ali triktar več, kakor jih šteje ta tipična obcestna panonska vasica, nedaleč od Moravskih Toplic.

Med najpomembnejšimi prikazi je bilo javno spravilo in vrednotenje 27 hibridov koruze tega semenarja. V povprečju so ti hibridi ob 19,3-odstotni vlažnosti dali 15.006 kg suhega zrnja in 1.899 € hektarskega dohodka. Slednji je bil izračunan pri izhodiščni ceni 110 €/t in vlažnosti zrnja 25 %.

Novost tradicionalne strokovno-družabne prireditve je bila s strani  Oddelka za agronomijo, Katedra za pedologijo in varstvo okoljaljubljanske biotehniške fakultete izkopana pedološke jame, kjer sta dr. Helena Grčman in mag. Tomaž Prus predstavila profil tal.

Več v reportaži v prihodnji številki Kmečkega glasa.