Škof mag. Geza Erniša – spomini in razmišljanja

22 novembra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Drevi je bila v murskosoboški evangeličanski cerkvi predstavitev knjige z naslovom V službi ljudi – spomini in razmišljanja, ki je izšla ob škofovi 65. obletnici življenja in 500. obletnici začetka reformacije.

Avtorica in urednica knjige je slavistka Jelka Kušar. In delo, njeno tretjo te vrste, pravzaprav pomeni 230 strani dolg intervju, ki ga je v obliki pogovora opravila s prvim škofom evangeličanske Cerkve na Slovenskem. Svoje prispevke v knjigo so zapisali številki ugledni slovenski humanisti, od prof. dr. Kozme Ahačiča in prof. dr. Marka Kerševana do dr. Martina Junga, generalne sekretarja Svetovne luteranske zveze.

Knjiga je razdeljena na več tematskih sklopov – prvi del zajema otroštvo, šolanje in službovanje, in o pisanje o tem dolgo ni privolil, zlasti pa njegov osebni pogled na moč in sporočilo reformacije. Sedaj časni škof mag. Geza Erniša je na predstavitvi dejal, da resnici o sebi do dna prideš šele, ko začneš pisati knjigo. Kot dodaja, omenjeno delo ni strokovno ali znanstveno, pač pa samo – kot je navedeno v naslovu, njegovi spomini in razmišljanja. Torej poljudno. Če bo koga spodbudila k razmišljanju, bo dosegla svoj namen, je prepričan. Dodaja, da knjiga živi, če jo ljudje kot bralci vzamejo v roke in jo prebirajo.