Čušekova domačija kot etnološki spomenik

25 novembra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V kraju Dornava s hišno številko 28 (neposredno ob znamenitem baročnem dvorcu)  v istoimenski občini, ki leži sredi Ptujskega polja, in domačini vedo povedati, da je prav tod središče lükarije, torej znamenitega rdečega ptujskega lüka (čebule), člani Turistično etnografskega društva (TED) Lükari skrbijo tudi za Čušekovo (Čüšekovo) domačijo. Domačija, ki  je tipični primer podeželskega stavbarstva na prehodu iz 19. v 20. stoletje, je bila v lasti večjega kmeta, a je po njegovi smrti začela propadati. Zato so se v matični občini leta 2006 odločili, da jo obnovijo. Ob pomoči strokovnjakov je bila obnovljena in vrnjena v stanje, kot ga je imela nekoč. Po sklepu domačega občinskega sveta je zatem dobila naziv etnološkega spomenika lokalnega pomena. Iz opeke zgrajena domačija se sestoji iz stanovanjske hiše, kleti, hleva in gumne. Vsi ti objekti stojijo pod istim ravnim slemenom. Vzporedno s hišo in gospodarskimi poslopji pa stojijo gnojišče, ki meji na svinjak s straniščem na štrbunk ter »kolarnico« s kletjo. Vse stavbe domačije pokriva opečna dvokapnica.  Pred hišo sta vrt in studenec, za hišo je sadovnjak, okrog hiše pa brajde kvintona.

Domačija  je danes namenjena muzejski dejavnosti. Notranjost je namreč opremljena s številnimi avtentičnimi predmeti, katerih je bilo društvu veliko tudi podarjenih. Člani društva ponujajo ogled notranjosti, prikaz pletenja krencev lüka, možno pa je dobiti po predhodnem dogovoru tudi lükarsko jüžino.

Obogatitev domačije je tudi posajena potomka najstarejše vinske trte, modre kavčine iz Lenta in učni čebelnjak, ki ga je postavilo Čebelarsko društvo Dornava, služi pa izobraževanju otrok, ki obiskujejo čebelarski krožek