Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Hrvatom prodano skupaj 4.460 ton sladkorne pese s povprečno vsebnostjo 15,21 % sladkorja
 

Z včerajšnjo predstavitvijo po 11 letih nove slovenske kampanje sladkorne pese, ki je bila v Moravskih Toplicah, je bilo poudarjeno, da je skupaj 35 pridelovalcev za hrvaško tovarno Viro iz Virovitice v letošnjem letu na 74,8 ha skupaj pridelalo 4.460,99 ton neto pese. Preračunano na hektar to pomeni 59,46 t, sladkorna stopnja oddane količine pa je v povprečju znašala 15,21 %.

Iz natančne rekapitulacije letošnje pridelave sladkorne pese, ki jo je kot kooperant organizirala zadruga Kooperativa Kristal iz Ormoža, je razvidno še, da je maksimalni pridelek znašal 95,8 t/ha.

Od že omenjenih 35 obdelanih pridelovalcev – peso je sicer zasejalo 35 kmetov in ena delniška družba (SAT Ormož), so bili trije, ki so imeli hektarskih pridelek, višji od 90 t , pet od 80 do 90 t, šest od 70 do 80 t, sedem od 60 do 70 t, eden od 50 do 60 t, trije od 40 do 50 t, šest od 30 do 40 t in štirje pod 30 t. 22 pridelovalcev ali 63 % vseh je imelo sladkorno stopnjo, višjo od 15 %, mejna za odkupno ceno 36 €/t neto pese pa je znašala 16 %.  Preseglo jo je skupaj le pet pridelovalcev.

Izčrpno o letošnjih pridelovalnih vrednostih sladkorne pese ter o tem, kako so z njo zadovoljni nekateri pridelovalci, pa v eni od prihodnjih številk tiskane izdaje Kmečkega glasa.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-12-02 22:51:36 (Dec 02, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn